В Крим бе създадена цялостна система за ПВО

В Крим бе създадена цялостна система за противовъздушна отбрана, способна да отблъсне всеки опит за атака със средства за въздушно нападение. ПВО се състои от комплекси с близко действие „Панцирь” и системи с далечно действие С-300ПМУ, предаде РИА Новости, позовавайки се на източник в Южния военен окръг на Русия.

По-рано стана известно, че след преминаването на Крим под юрисдикцията на Руската федерация оборудването на военните части на ПВО на Украйна е било национализирано, като голяма част от украинските ракети не са преминали техническите тестове и не могат да бъдат използвани. След началото на военните операции на украинските сили в Донбас, процесът по предаването на украинското военно оборудване е прекратен. По време на преминаването на Крим в състава на Русия противовъздушната отбрана на полуострова се състоеше от кораби от Черноморския флот и батальона за ПВО на морската пехота на флота.

За създаването на цялостната система за ПВО в Крим са разположени самолети-прехващачи и мобилни комплекси „Панцирь”.

„Днес ПВО на Крим е способна да отблъсне както ракетна, така и въздушна атака на полуострова. Тя се състои от мобилни комплекси, самолети-прехващачи, които в момента се базират в Крим, и интегрирани в ПВО на Южния военен окръг кораби от Черноморския флот. Редовно се провеждат учения и взаимодействие между силите. Към днешна дата противовъздушната отбрана на Крим е в постоянна готовност, способна бързо и ефективно да отблъсне въздушно нападение”, заяви източникът от Южния военен окръг.