В кризата е важна работата с активните граждани

Или как противниците да се превърнат в съратници…

На това обучаваха експерти на семинар в администрацията на президента на РФ за губернатори и кметове от цяла Русия. Става дума за отношението на властите към гражданската активност, която в Русия нараства и насочването й в полезно русло. По принцип „сърдитите” граждани са винаги по-активни и те биха били полезни, ако чрез различни форми участват в живота на тяхното населено място.

Генералният директор на ВЦИОМ Валерий Фьодоров запозна местните началници с данни от социологическите изследвания, които сочат, че активните групи граждани са най-настроени да излизат на протестни акции. Затова Фьодоров и колегата му Александър Ослон — ръководител на Фонд „Обществено мнение” (ФОМ) посъветваха присъстващите на семинара да привличат гражданите към вземане на управленски решения, за да се канализира енергията им в съзидателна. Според Фьодоров е необходима „специална комуникация с лидерите на мнения”, или казано простичко — кметът например знае къде трябва да има нова спирка на градския транспорт, но въпреки това е по-добре да потърси мнението и на населението. По думите на Ослон, подобен подход ще позволи да превърнете жителите в свои съратници, а не в противници. Ослон допълва, че по време на криза проблемите, които преди не са били толкова очевидни, се раздухват и усилено се търси виновник. Затова „крайно важно е да водите диалог с хората, с гражданското общество” — така наставляваше кметовете зам.-ръководителят на администрацията на президента на РФ Вячеслав Володин.

Важно е да се отбележи, че местните власти се стараят и се опитват да контактуват с населението и най-важното — да включват хората в решаването на местните проблеми. В Ярославска област например се провеждат публични обсъждания в районите по теми, свързани с градостроителната политика, цитира „Лента.ру” зам.-кмета по въпросите на градското самоуправление Вячеслав Гаврилов, който даде и конкретен пример — след такова обсъждане строителна фирма не получила разрешение за строеж.

По данни на ВЦИОМ протестните настроения на руснаците нарастват най-вече в средите на хората с активна гражданска позиция. В големите градове например за вероятност от протести говорят 38% от респондентите, а средно за страната — град/село — 26% от запитаните смятат протестите за възможни, като тематиката е основно социална, но не на последно място е и тезата за „несправедливи действия на властите”, казва Валерий Фьодоров.

В това отношение положителен е примерът отново на Ярославъл, където по думите на зам.-кмета Гаврилов особена е ролята на градската Обществена палата, където се разглеждат не „лакирани” въпроси, а напротив — проблеми, предизвикващи разногласие в самите структури на управлението. Освен това социално активните граждани участват в опазването на обществения ред например чрез доброволните народни дружини в помощ на полицията.

В Архангелска област също има положителни примери за насочване на гражданската енергия в полезна посока. Там през септември 2004 г. с подкрепата на губернатора е създадена Корпорация за развитие на Архангелска област, която оказва консултантска, организационна и ресурсна подкрепа на обществено значими инициативи, предложени от самите жители. За пример представителят на корпорацията Алексей Бранов посочи младежките проекти.

В Карелия жителите на селата и градовете сами решават коя идея трябва да бъде реализирана — на общо събрание чрез гласуване се определя кой проект да бъде реализиран и да получи подкрепа от републиканския бюджет в размер на 80% от стойността му. Останалото са муниципални средства и средства на гражданите. През миналата година са били реализирани 19 проекта за 8 милиона рубли от бюджета. За тази година са предвидени 36 милиона рубли.

В столицата местната управа усилено развива електронната демокрация. През май 2014 г. московското кметство пусна онлайн-проект „Активен гражданин”, с помощта на който редовно се провеждат допитвания по актуални теми: какъв например да е дизайнът на станция на метрото „Китай-город”, дали да се премести терминалът на аероекспреса до Шереметиево, какви услуги са необходими в парковете и пр. Резултатите от гласуването са задължителни за изпълнение от страна на чиновниците. Въз основа на такова допитване например през януари т. г. са били изградени 69 трасета за скиори в парковете на Москва. Най-активните участници в допитванията получават бонуси — билети за театър или за пързалките./ в.Русия днес