В Кремъл са крайно обезпокоени от информацията, че КНДР е изпитала водородна бомба

Кремъл изрази крайно безпокойство във връзка със заявлението на Северна Корея, че е извършила изпитание на водородна бомба. Това съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Москва е крайно обезпокоена от появилата се информация, че КНДР е извършила изпитание на водородна бомба“, каза Песков.

„Президентът Владимир Путин поръча обстойно да се проучат показанията на всички измервателни станции, включително сеизмологични, и да се анализира ситуацията, в случай че информацията за изпитанието се потвърди“, заяви говорителят на руския президент.

„Подобни действия заплашват допълнително да изострят ситуацията на Корейския полуостров, която и без това се характеризира с доста висок потенциал за военно-политическа конфронтация“, каза по-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

По думите й Москва призовава всички заинтересовани страни да проявяват максимална сдържаност и да не предприемат действия, които могат да предизвикат неконтролируемо нарастване на напрежението в Североизточна Азия.

„Отново потвърждаваме нашата позиция в подкрепа на дипломатическото уреждане на проблема на Корейския полуостров в рамките на шестстранния преговорен процес и по-скорошното започване на диалог, насочен към изграждане на надеждна система за мир и сигурност в региона“, заяви Захарова.