В Кремъл не изключват предприемането на асиметрични действия в отговор на санкциите на САЩ

В Кремъл не изключват предприемането на асиметрични действия в отговор на разширяването на санкциите от страна на САЩ, но това не е самоцел, съобщи РИА Новости, позовавайки се на изказване на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков.

„Като цяло принципът на реципрочност, несъмнено, в такъв санкционен обмен е основен принцип. Заедно с това, не бива да се изключват асиметрични действия. Но отново, още веднъж ще повторя, че това не е самоцел. Нашето отношение към подобни санкционни решения от страна на САЩ е добре известно. Ние считаме, че тези санкции са незаконни, противоречат на нормите на международното право, нанасят значителни щети в двустранните отношения, и най-вече, това са стъпки, които американската страна предприема без очевидна причина и които не преследват някаква конкретна цел“, каза Песков пред журналисти, отговаряйки на въпрос, какъв ще бъде отговорът на Русия на разширяването на санкционния списък от страна на САЩ.

„Освен негативизъм, тази стъпки, за съжаление, не носят нищо друго“, добави Песков.

Припомняме, че в четвъртък американското министерство на финансите съобщи за въвеждането на санкции срещу 11 физически и 15 юридически лица. При това прессекретарят на американското посолство в Москва Уилям Стивънс увери, че това решение „не е ескалиране, а е рутинна стъпка за усилване на вече съществуващите ограничителни мерки“. Той подчерта, че това няма отношение към гласуването в Съвета за сигурност на ООН, на което Русия се възползва от правото си да наложи вето.