В Киев нападнаха телевизия, излъчила концерт на руски изпълнители

Срещу офиса на украинската телевизия „Интер“, който в новогодишната нощ предаваше програма с участие на руски изпълнители, вчера бе извършено нападение, съобщиха ТАСС и руската служба на Би Би Си.

Двйсетина младежи с маски изпочупиха с камъни и тухли стъклата на входа на първия етаж. Никой от работещите в телевизията не е пострадал. Няколко души бяха задържани и след като бяха разпитани, бяха освободени. В новогодишната нощ телевизията излъчи програма, в която участваха руски артисти и певци, които според Киев заемат открита антиукраинска позиция. Сред тях бе и певецът Йосиф Кобзон, обявен в Украйна за персона нон грата.

Секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна Олександър Турчинов каза, че трябва да бъде отнет лицензът на канала за „издевателства“ над Украйна. Министърът на информационната политика Юрий Стец заяви обаче, че не може да иска отнемане на лиценза, защото това ще бъде възприето като оказване на натиск върху Националния съвет по въпросите на радиото и телевизията. В резултат на скандала „Интер“ съобщи, че е променил програмата си заради „вълната от недоказани публични обвинения“ срещу него, пише БТА.