В Калининградска област подготвят позиции за трайно разполагане на ракетни комплекси „Искандер”

Спътникова снимка от 10 февруари т.г. показва, че в района на дислокация на 152-ра ракетна бригада в Черняховск (Калининградска област) спешно се изграждат 8 нови хангара за оперативно-тактически ракетни комплекси 9К720 „Искандер-М”. Съобщението е в списание Jane’s Defence Weekly въз основа на снимки от френски спътник от серията SPOT.

Строителството започнало през октомври 2016 г. и завършено в началото на февруари. През февруари и март започнало строителството на още поне пет хангара. Всяко от тези укрития е с размери 54 на 22 метра.

Сега 152-ра ракетна бригада има на въоръжение ОТРК 9К79-1 „Точка-У“ и е една от двете в Русия, имаща такива комплекси. Досега комплексите „Искандер-М” бяха прехвърляни в Калининград, но може да се предположи, че бригадата ще бъде превъоръжена с тях тази или следващата година.

Не е изключено то да бъде малко отложено по политически причини, но инфраструктурата за ракетите едва ли е изграждана напразно.   Хангарите са тип тентомобилни – бързо сглобяеми конструкции от фермен тип покрити отгоре със специално промазана здрава материя, издържаща на слънчеви лъчи и мраз.

Превод и редакция: БЛИЦ

error: Съдържанието ни е авторско!