В Италия определиха Путин като най-влиятелният политик в света за 2015

Италианското експертна общност счита руския президент Владимир Путин за най-влиятелният политик в света. Това показват резултатите от проучване, проведено от Изследователския институт за международна политика (ISPI), предаде РИА Новости.

Резултатите от допитване, проведено на анонимна основа сред 130 души, сред които италиански журналисти, бизнесмени, представители на банковата сфера и университетски преподаватели, са публикувани в годишния доклад на ISPI, чиято презентация се състоя в сряда вечерта в Асоциацията на чуждестранната преса в Рим.

Така, според мнението на 42 % от анкетираните Путин е най-влиятелният политик в света през 2015 г. Второ място с 28 % заема американският президент Барак Обама, а третото – папа Франциск (16 %). Четвърто и пето място с по 6 % си поделят германският канцлер Ангела Меркел и председателят на КНР Си Дзинпин.

Експертите наричат Русия най-влиятелната страна, която е увеличила своята тежест в международната политика. След Русия в класацията се нареждат Китай и САЩ, които според участвалите в проучването са изгубили влиянието си през изминалата година.

На въпрос за глобалните заплахи, анкетираните от ISPI експерти определят като най-опасни за тях ислямския тероризъм (25 %) и кризите в Близкия изток (17 %). Като най-сериозна заплаха за Италия всеки четвърти анкетиран определя нестабилността в Либия и икономическата криза.

Забележително е, че мнението на експертната общност относно най-влиятелната фигура в света съвпада изцяло с общественото мнение. Така, според социологическо проучване, проведено в края на миналата година от авторитетния италиански институт за определяне на общественото мнение IPSOS Путин е наречен най-влиятелният политик света, изпреварвайки американския президент и главата на Римокатолическата църква.