В Иркутск разработват технология на затворен цикъл за ядрената енергетика

Учените от Иркутския държавен университет са на път да открият технология за разделяне на компонентите на отработено ядрено гориво, съобщава руската информационна агенция ИТАР-ТАСС. За да продължат изследванията си, те ще получат грант от Руската фондация за фундаментални изследвания (РФФИ).
„Надяваме се да предложим технология, която би позволила отделянето на тежките радиоактивни изотопи от леките неактивни елементи, съставящи основната част от ядрените отпадъци. Тъй като те се отличават с незначителна радиоактивност, тяхното погребване няма да бъде проблемно от екологична и технологична гледна точка“, – разказа пред агенцията завеждащият катедра „Обща и космическа физика“ на Иркутския държавен университет Виктор Паперний. След това тежките високотехнологични отпадъци могат да се използват вторично в реактора, поясни професорът.
Според него, последните експерименти на иркутските физици потвърждават принципната възможност за подобно разделяне чрез плазмени методи, а получената степен на разделяне е на нивото на най-добрите постижения в световен мащаб. „Видимо, това е привлякло вниманието на Руската фондация за фундаментални изследвания и ни позволи да се окажем сред победителите в конкурсите за получаване на грантове“, – смята Паперний.
Проектът на Иркутския държавен университет за фундаментални изследвания в тази посока е със срок три години. В него ще се включат осем научни сътрудници. Финансирането е в размер на 500 хил. рубли годишно.
„Това са фундаментални изследвания. Те нямат приложен характер, но се надяваме да получим необходимите инструменти, технологията, която в по-нататъшното допълнително експериментално разработване би могла да се внедри в промишлеността“, – отбеляза ученият.

 .