В интернет срещу паспорт

РУСНАЦИТЕ СЪЗДАДОХА ТАБЛЕТ СЪС ЗАЩИТА ОТ ШПИОНАЖ

В руския интернет да се влиза само срещу представяне на паспорт, предлагат парламентаристи. Председателката на Комитета по въпросите на семейството и децата на Думата Елена Мизулина излезе с идеята за децата да се постави филтър за влизане в световната мрежа, съобщи в. „Известия”.

Желаещите да получат пълен достъп до всички интернет ресурси, включително и до сайтовете за възрастни, ще трябва да подават заявка до доставчика на услугата, представяйки документи, потвърждаващи възрастта им.

„Днес много деца са подложени на сексуално насилие чрез световната мрежа, като ситуацията ще продължи да се влошава, ако не поставим сериозни бариери”, категорична е Мизулина. Според нея със закон трябва да се определи какво е детско порно и за качването му в интернет да се въведе наказателна отговорност.

Междувременно руски специалисти създадоха таблет за военните, който може да работи под вода и е защитен от прах и удар, информира РИА Новости. Освен това устройството, наречено „РуПад”, работи с руска операционна система, което го прави неуязвим за шпионаж от страна на чужди спецслужби. „Таблетът е снабден и с „умно копче”, с помощта на което може да бъдат изключени всички модули, предаващи информация, а именно – колонки, микрофон, камера, GPS, 3G и Bluetooth”, обясни пред агенцията зам.-директорът на Института за икономика на информатиката Дмитрий Петров. Той допълни, че „РуПад” може да работи в продължение на 30 минути под вода, издържа температура до 55 градуса и удар при падане от 2 м височина.