В Източна Русия започнаха съвместни руско-китайски военноморски учения

В Приморието започнаха руско-китайските военни учения, съобщи ръководителят на отдела по информацията към пресслужбата на ИВО (Източен военен окръг) капитан I ранг Роман Мартов.

„На двадесет и първи август в обединения щаб на ръководството е даден старт на провеждането на съвместните руско-китайски военноморски учения „Морско взаимодействие-2015“, заяви той.

„Ние трябва да бъдем готови за отблъскването на всяка съвременна заплаха, включително и отново възникваща. Ние трябва добре да разбираме, че мирното море е залог за икономическото развитие на нашите държави и залог за мира в целия свят“, добави заместник-главнокомандващият на ВМС на Китай контраадмирал Ван Хай.

Ръководителите на ученията от двете страни подчертаха, че предстоящите военноморски маневри „няма да бъдат насочени срещу други държави“. Както стана известно по-рано, основните цели на ученията ще бъдат: отработването и усъвършенстването на организацията за провеждане на съвместни действия по море, суша и въздух.

Предстоящите военноморски маневри ще се превърнат в най-мащабните в новата история на взаимодействие между двете страни.

В учения и от двете страни ще бъдат задействани 22 кораба, до 20 самолета и хеликоптера и повече от петстотин души личен състав.

„В хода на първия етап след завършването на планирането ще бъде проведено отработване на взаимодействието по осигуряването на противовъздушна, противоподводъчна и противоракетна отбрана.

Групировката ще осигури всички видове отбрана в хода на провеждането на ученията. След това ще бъде извършен морски и въздушен десант по три начина“, разказа пред телевизия „Звезда“ заместник-главнокомандващият ВМФ на Русия Александър Фьодотенков.

Моряците ще бъдат обучавани да се отбраняват заедно срещу атаки по море и въздух, както и да се борят с диверсанти. Кулминацията ще бъде съвместното извършване на десант на нос Клерк.

По време на първия етап от ученията, който се проведе през май тази година в Средиземно море, руската и китайската армии са воювали срещу пирати: отработено е било спирането на кораби и противовъздушната отбрана. В Японско море конкретен противник няма да има.

Ученията ще приключат на 28 август, когато ще бъдат обобщени резултатите, ще бъде проведен морски парад и прощална церемония в залива Петър Велики.

2015 08 21 Rossia-China-maniobras