В Европа започват да разбират Москва

Все повече европейски страни започват да разбират позицията на Москва, съобщи телевизия «Россия 24», цитирайки западната преса.

Чуждестранните политици и наблюдатели обсъждат изявлението на Владимир Путин, в което той призова за отлагане на референдума в югоизточна Украйна за по-късна дата, за да може първо да се създадат необходимите условия за неговото провеждане. По-голямата част от експертите отново се убедиха, че единствената държава, която прилага усилия за прекратяване на конфликта в югоизточна Украйна е Русия.

«Ние приветстваме изявлението на Владимир Путин, в което той подчертава, че е необходимо време  за възстановяването на политическия диалог в Украйна и призива му –  датата 11 май за провеждане на референдума в някои от югоизточните региони на страната да бъде отложена. Сигурен съм, че трябва да има политически процес, а не военни действия», заяви външният министър на Румъния Титус Корлецян.

«Ние смятаме, че това изявление на руския президент представлява крачка към деескалацията. Всякакви опити в търсене и изпълнения на решения, които включват всички политически и обществени сили, региони, националности, езикови групи, са добре дошли. Ние трябва да избегнем гражданската война и да стабилизираме ситуацията в Украйна», категоричен е външният министър на Гърция Евангелос Венизелос.

Въпреки че, Европа се отказва от антируската реторика, Белият Дом както и преди се придържа към старата си позиция, игнорирайки очевидните факти. Вестник TheWashingtonPost  цитира думите на говорителя на Белия Дом Джош Ърнест, които разкриват, че Съединените Щати продължават да смятат, че на границата с Украйна има руски войски. В Пентагона явно така и не са разгледали добре спътниковите снимки, за които на 7 май спомена Владимир Путин.

Каква работа имат САЩ в Украйна? Този въпрос задава бившият италиански премиер Романо Проди на откриването на международната конференция, посветена на проблемите на ЕС. Пред експертите, политикът разкритикува позицията на Вашингтон, както и бездействието на Брюксел.

Подобно мнение имат не само политиците и наблюдателите, но и обикновените потребители в интернет.

„За пореден път Путин показа на Запада, как работи тяхната дипломация. Обама, Кери, Камерън, Хейг и говорещата от лицето на ЕС Аштън – всичките новобранци в тази област, но пък с изпъчени гърди от самочувствие. Западът провокира кризата със своята експанзия, а Путин престана да реагира на санкциите и не спря газ, от което биха пострадали милиони хора. А след това, когато всичко ще завърши, пак тези „местни герои” ще обявят, че именно те отново са спасили света… отново!”, пише потребител в интернет micky2shoes.

Както написа един от блогърите в The Washington Post, благодарение на последните си действия руският президент набира положителен рейтинг в Европа. На неговата страна, по думите на блогъра, преминават все повече политици от различни страни на света. При това в случая с Украйна, на Москва симпатизират и леви, и десни. Първите, защото им дотегна от стремежа на САЩ да стане господстваща сила в света, а вторите, защото в новите европейски ценности няма място за морал.