В Държавния департамент не можаха да отговорят на „неудобния“ въпрос на Ердоган

Официалният представител на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби по време на поредния брифинг на ведомството даде много неясно обяснение на въпрос на кореспондент на RT, който припомни думите на турския президент Реджеп Ердоган за необходимостта САЩ да избират между Анкара и кюрдите, съобщи РИА Новости.

Представителят на Държавния департамент се отклони от отговора, като заяви, че Вашингтон си сътрудничи и с двете страни. „И тук не може да има въпроси. С Турция ние сме партньори. Ние сме съюзници с Турция и ще останем такива. Никакви въпроси няма тук“, заяви Кирби.

На въпрос как САЩ ще се справят със ситуацията, когато един от съюзниците им нарича друг терористична групировка, представителят на американското ведомство заяви, че няма нищо сложно в това положение. САЩ не считат партията на сирийските кюрди „Демократичен съюз“ за терористи, а напротив, предполагат, че нейните членове са „ефективни бойци срещу ИД вътре в Сирия“.

На молба да уточни кой води по-ефективна борба срещу ИД – Турция или кюрдите, Кирби отново не можа да направи избор и отбеляза само, че „всеки е полезен по своему“.

След това журналисти припомниха на представителя на Държавния департамент, че оръжието, което се предоставя на членовете на кюрдската партия, попада в ръцете на терористите и се използва срещу турските военни. На това Кирби отговори само, че Вашингтон е информиран за подобни съобщения и „ситуацията се следи внимателно“.