В руския парламент откриха българска изложба по случай наближаващия 3 март

В Държавната Дума на Русия беше открита изложбата „Руско-турската освободителна война (1877 – 1878) в гравюри”, направени от френски военни кореспонденти. Събитието беше открито от председателят на руския парламент Сергей Наришкин в сряда (24 февруари), предаде „Руски дневник“.

От страна на домакините изложбата уважиха много руски депутати, сред които бяха Владимир Жириновски и Генадий Зюганов. Сред българските гости са посланикът на България в РФ Бойко Коцев, директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт, Красимир Велчев от ГЕРБ, Петър Кънев от БСП, а от неправителствените организации – председателят на НД „Русофили“ Николай Малинов и Станка Шопова-председател на фондация „Устойчиво развитие за България“.

По случай наближаващия 3 март, на който ще отбележим 138 години от Освобождението на България от турско робство (1877-1878) и  1150 г. от приемане на християнството в България, българската делегация подари кръст на председателя на руската Дума Сергей Наришкин.

Малцина са тези, които знаят, че фотографията е била позната през втората половина на 19 век, но технологията на печатане на вестници не е позволявала да се използват направо заснетите фотографии, а са били давани на гравьори, които са ги превръщали в прекрасни рисунки и тях публиката е виждала в печатните издания.

Имало е военни кореспонденти и специални пратеници от европейските, руските и американските издания, които са рисували различни епизоди от бойните действия, като сражения, лагери, болници на самото бойно поле. В настоящата изложба са включени гравюри от четири френски издания от края на 19 век. Подбрани са 90 гравюри от фонда на Националния исторически музей, които показват целия процес на Руско-турската освободителна война и предшестващите я исторически събития, като Априлското въстание, потушаването му, свикването на Цариградската посланическа конференция на Великите сили и избухването на Руско-турската война.

Инициатор на изложбата е председателят на НД „Русофили“ Николай Малинов, който получи преди години гравюрите от частен колекционер, който от своя страна ги е открил в старо френско издание, отразявало събитията по време на Руско-турската освободителна война. Малка част от изложбата беше показана през 2013 г. в Дома на Москва в София, но сегашната е много по-голяма по мащаб, защото се случва с участието на Националния исторически музей на България и Държавния исторически музей на Русия.

Изложбата ще остане в Русия в продължение на две години и ще бъде представена в различни градове, музеи и културни центрове.