В Донбас създадоха женски батальон «Русь»

Защитничките на Донбас за първи път разказаха за живота си в казармата и показаха условията, в които живеят, предаде lifenews.

Жени, които са в редиците на опълчението на Донецка народна република, създали женския батальон «Русь», споделиха и показаха на lifenews как живеят в условията на война. Момичетата разказаха, че въпреки тежките условия, те продължават да остават жени: «Макар да носим униформи и да стреляме с Калашници, ние продължаваме да бъдем жени. Ето вижте, имаме всичко – лак за коса, козметика, червила и др. Стараем се винаги да изглеждаме добре», разказа една от опълченките с позивна Миля.

Тя призна, че се налага да живеят в спартански условия, но… на война, като на война. Освен че участват наравно с мъжете на фронтовата линия, когато се приберат в казармата те никога не забравят, че са жени. Грижат за битовата част в поделението. Подреждат, перат, готвят, а техните бойни другари ги наричат сестрички.

Миля постъпи в редиците на опълчението на ДНР, водена от едно единствено желание, да защитава родината си наравно с мъжете. Това решение тя е крила дълго време най-вече от баща си, но после му признала.

Друга опълченка с позивна Котката разказа, че е на 21 години и никога допреди това не е държала автомат. На дипломираната счетоводилка се наложило да държи изпит по военна подготовка. Сменила е професията си веднага след напрегнатите събития в Славянск и Луганск. По думите й, най-трудно и било да убеди майка си, която се противопоставила на желанието на дъщеря си да отиде на война.

Друга опълченка с позивна Лисата е оставила вкъщи две малки деца. «Разговаряме по телефона, а когато излизам в отпуска за ден – два, се виждам с тях. Разбира се, че ми е много мъчно. Искам да ги виждам по-често, но тук съм по-нужна», разказа Лисата.
Момичетата живеят по обичайния армейски график: рано ставане, обучение, стрелба и никакви лигавщини. Едни от малкото радости в настоящото им военно ежедневие е вкусната храна, приготвена от армейския готвач и любвеобилното коте Мурися.

Командирът на женския батальон «Русь» Мансур нарича опълченките «гордостта на военното подразделение», особено на фона на постоянното дезертьорство от страна на силния пол. Той е убеден: «Ако мъжете не могат да защитават родината си, то на тяхно място със сигурност ще идват ето такива прекрасни дами».