В „Дом на Москва” отбелязаха 700-годишнината от рождението на Сергий Радонежки

Църквата получи акта за собственост на “Св. Александър Невски”

 Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит получи икона на духовния баща на руския народ Сергий Радонежки. Същите икони бяха връчени на Тивериополския епископ Тихон (в средата), председател на църковното настоятелство на храма „Св. Александър Невски”, и настоятеля на Подворието на РПЦ в България игумен Филип.

Даровете бяха връчени от директора на МКДЦ „Дом на Москва в София” Борис Громов (вляво) на тържествена церемония по повод честването на 700-​годишнината от рождението на Сергий Радонежки.

Събитието съвпадна с историческа за БПЦ дата — само няколко часа преди това, на 8 октомври, патриарх Неофит и епископ Тихон получиха от служебния премиер на България проф. Близнашки нотариален акт за собственост върху патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

В своето слово на церемонията патриархът отбеляза: “Вековна традиция е всяка християнска държава и всяка самостойна Църква да имат в столицата си един централен представителен храм, където под ръководството на първойерарха на поместната църква да се отбелязват най-значимите за Църквата и държавата събития. За нас този храм е патриаршеският катедрален ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски”, който е символ на националната ни историческа памет и православното християнско самосъзнание на българския народ… Замислен като храм-паметник, „в който да се възнасят молитви към Всевишния за благоденствието на Царя-Освободител и неговия народ и за упокоение душите на падналите за освобождението на България герои” – както гласи прокламацията на българския княз Александър І към народа, той в скоро време се превръща в общонародна кауза и дело, в главен храм на православния български народ, а след възстановяването на Българската патриаршия – и в седалище на Българския патриарх… Годините на спорове и дебати чия трябва да е собствеността върху патриаршеската катедрала, за жалост, сложиха своя отпечатък върху състоянието на храма. Но след днешния паметен ден вярвам, в най-скоро време с нашите общи усилия храмът отново ще заблести в изначалното си благолепие и слава”

Негово Светейшество изказа благодарности на служебното правителство за волята и положените усилия да се разреши най-сетне този парадоксален казус и сподели радостта на духовенството и на вярващия народ, че този исторически акт се извършва точно в годината, в която се отбелязва 90-годишнината от тържественото освещаване на катедралния храм.

В рамките на церемонията беше подписан и договор за учредяване на вещно право на ползване от Министерството на културата върху Криптата на катедралния храм, където се намира Музеят за ранно християнско изкуство. Максималният срок за учредяване на такова право според Устава на БПЦ е 25 години, но в писмо на Църквата до правителството изрично се посочва, че правото се учредява безсрочно – дотогава, докато българската държава има нужда от Криптата като седалище на музея.