В Деня, в който един генерал не получил заповедта на друг генерал…

Пред паметника на руския воин – освободител се проведе тържество по повод 142 години от освобождението на Кърджали. Организатор на честването на бележитата за града дата 22 януари 1878 година е Средно училище „Петко Рачов Славейков“, към което се присъединиха ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и СУ „Йордан Йовков“. Присъстваха също представители на руските съотечественици в Кърджали, на „Приятели на Русия“ и на движение „Русофили“.

Гергана Терзиева от 10″б“ клас на СУ „Петко Рачов Славейков“ – активен член на Школата по история „ИстОрика“ – изнесе слово и запозна присъстващите с подробности от събитията по онова време. В своите думи пък учителят и ръководител на школата Димитър Димов спомена, че би трябвало да отделяме повече внимание на този ден и да го честваме подобаващо, а не да попада в сянката на 21 октомври. Преди 142 години ген. Чернозубов не получил заповедта на ген. Гурко и не е спрял преди Кърджали. Иначе съдбата на града ни щеше да бъде друга. А това е добре да се знае и помни.

Венци в знак на признателност поднесоха институции и граждани. А накрая на тържеството присъстващите изиграха едно кръшно българско хоро под зимното слънце.

Източник: 24rodopi.com