В “Двореца” редят първата ретроспектива на покойния Румен Скорчев

В “Двореца” редят първата ретроспектива на покойния Румен Скорчев

Публикувано от:

Автор: Милена Димова.

“Изгреви и залези” е озаглавена първата мащабна ретроспективна изложба, представяща творчеството на отишлия си от този свят на 6 септември художник Румен Скорчев (1932-2015). Във филиала на Националната галерия “Двореца” утре се открива експозиция, която представя 170 творби живопис, графика, илюстрации и рисунки, обхващащи целия творчески път на автора.

Познат най-вече като график, Румен Скорчев оставя внушително като обем творчество в техниките офорт, акватинта, медна гравюра и литография. Развива и усъвършенства сложната технология на дълбокопечатната гравюра. В основните графични цикли “Сътворението”, “Човек – природа” и “Кутията на Пандора” централно място заемат темите за любовта, силата на духа и величието на природата. Скорчев е автор на значими постижения в българската книжна илюстрация и създава едни от най-одухотворените образци в този жанр.

Той илюстрира над 200 класически литературни произведения на Омар Хайям, Пушкин, Яворов, Бодлер и др., а няколко поколения деца са израснали с илюстрациите му към “Храбрите щурци” от Асен Разцветников, “Приказки” от Братя Грим, “Малки жабешки истории” от Йордан Радичков, “Девет приказки и две в повече” от Карел Чапек. Живописта е по-малко познатото лице на Румен Скорчев, но тя му дава свободата да се разгърне спонтанно в големия формат. Някои от платната му, като “Жертвеник” и “Ешафод”, интерпретират теми, които намират отражение в цялото му творчество.

Избраното мото на изложбата – “Изгреви и залези”, е заглавието на последната автобиографична книга на академик Румен Скорчев, върху която той работеше през последните месеци от живота си. Цитати от нея са включени в експозицията, която ще остане в “Двореца” до 10 януари 2016 г.

 

Източник: segabg.com.