В Далечния Изток дават земя само на руснаци

Големи чужди компании проявяват интерес към териториите с изпреварващо развитие

„Гледам през илюминатора на самолета необятната шир на Севера и си мисля: „А Хитлер тръгнал да покорява тази страна…” — тези думи са на инженер Курти Андонов, един от ветераните на „Главболгарстрой”, който дълги години заедно с около две хиляди български строители е градил град Тюмен и още много северни обекти. Инж. Андонов си отиде от този свят, но думите му изплуваха в паметта ми, когато прочетох какви са новите намерения на руските власти за развитието на Сибир и Далечния Изток. Уви, българинът, който не е бил по тези места, много трудно може да си представи как се живее и работи на земя, където стопанка е лютата зима, а краткото дъждовно лято не е най-подходящо за развитие на селско стопанство.

Новината, че още тази година руснаците, които живеят в Далечния Изток или желаят да се преселят там, ще могат да получават земя за безплатно ползване, бе съобщена на журналистите от министъра по развитието на Далечния Изток Александър Галушка. Той изрично уточни, че става дума само за граждани на Русия. „Това е аксиома”, каза Галушка, в отговор на въпрос на чуждестранни журналисти дали от тази мярка ще могат да се възползват граждани от съседните страни — Китай и Япония. За руските власти по понятни причини е важно в Далечния Изток да живеят и се трудят руснаци, каза Галушка. Той обаче добави, че „това е особен случай” — за приграничните територии ще се вземат отделни решения и ще действа друг механизъм за предоставяне на земя.

Предвижда се земята да се дава на руските граждани за пет години с цел развитие на селско стопанство, създаване на горско или ловно стопанство, за бизнес. Един хектар е минималната площ, полагаща се на човек. Но всичко ще зависи от конкретните условия и възможности. Например в Магаданска област са готови да дават по пет хектара на човек — местен жител или преселник.

Тук е мястото да споменем факта, че от миналата година тенденциите в региона са се пречупили: за първи път с една трета е по-малък броят на напускащите (от 27 хиляди до 20 хиляди) в сравнение с броя на желаещите да се заселят тук. Забелязва се приток на преселници към Чукотка, въпреки много суровия климат. Обяснението е просто: има работа и добра заплата, след като там бяха пуснати в експлоатация минно-обогатителни комбинати. Като цяло по региона естественият прираст на населението е 1100 души за една година.

В момента държавната земя в Далечния Изток е 614 милиона хектара различна категория, уточни вицепремиерът и постоянен представител на президента в Далекоизточния федерален окръг Юрий Трутнев на срещата си с президента на РФ Владимир Путин. Трутнев обаче призна, че ще има трудности със земята около големите градове, защото там има конкурентна среда, високо развита инфраструктура, и притесненията идват от възможност за злоупотреби и корупция. Става дума за територии от около 1,18% от цялата земя.

От своя страна Путин изрази опасение, че тази земя може да се вземе, но да не се използва в течение на 10 години например и затова възникват много въпроси, които изискват допълнително уточняване. Трутнев увери, че всички детайли ще бъдат обсъдени и предложенията ще бъдат подготвени бързо. В постановление на правителството например се планира отделно да се определи съдбата на земите около големите градове, освен това сред предложенията е и това земята да се дава за пет години и ако тя се използва рационално, да стане собственост на ползвателя, а в случай на немърливо отношение — да се изземе.

Главната надежда за развитието на Далечния Изток е в териториите с изпреварващо развитие (ТОР — территории опережающего развития), законът за които бе подписан от Путин на 29 декември 2014 г. Понеже работата по инвестиционните проекти в тези зони е започнала по-отрано, днес вече има 14 проекта, съобщи министър Галушка и добави, че един от най-напредналите е в град Комсомолск на Амур. Тамошното авиационно предприятие има намерение да съсредоточи многобройните си доставчици от страната и света в близост до основното предприятие и да се възползва от всички преимущества на новия закон за ТОР. Според експертите това ще позволи на авиостроителите да увеличат обема на производство два пъти.

Друг проект по същия закон е Владивосток да получи статут на свободно пристанище, за което се подготвя отделен законопроект и се анализират световните практики.

През февруари ще заседава правителствената комисия по избор на инвеститорите и териториите с изпреварващо развитие в Далечния Изток. Паралелно се работи активно с инвеститори от страните от Азиатско-Тихоокеанския регион. В края на миналата и началото на тази година профилното министерство е подписало 20 инвестиционни меморандума с големи чужди компании за проекти на териториите с изпреварващо развитие. Интересът от страна на чужденците е голям, каза Александър Галушка.

В Далекоизточния федерален окръг за девет месеца на 2014 г. се отбелязва положителна динамика на основните икономически показатели в сравнение с аналогичния период на 2013 г. Промишленото производство е нараснало с 6,5%, което е най-добрият показател за цялата страна. Обемът на външната търговия на окръга е нараснал с 6,6% за първото полугодие на 2014 г. в сравнение със същия период на 2013 г./ Русия днес