В гимназията артисти, певци и готвачи говорят на руски

С поредица инициативи, посветени на руските език и култура приключва учебната година, в която функционираше първата паралелка с профилирано изучаване на руски език в СУ „Проф.д-р Асен Златаров“.

Най-напред беше един „вкусен“ час, в който гимназистите представиха традиции, история, култура на различни държави, гарнирани с традиционни ястия. Тази година „на масата“ бяха поставени Гърция, Турция, Исландия, Франция Русия, Италия, Испания, Ирландия.

Всъщност темата е „Пестрый мир Европы“ и вече може да се нарече „традиция“, защото се провежда за четвърта година. В нея участват единдасеокласници, които сами подготвят този час. Два месеца по-рано самостоятелно са се групирали по трима и избират европейска държава, която да представят. Учителката им Радка Муратева не иска учениците си да се състезават и не се търси най-добрия отбор, целта ѝ е да се провокира усъвършенстването на езиковите умения и креативността на учениците. Младежите четат допълнително и подготвят презентации за избраната от тях страна. Всеки член на отбора представя на руски език интересни факти от историята, географията, празниците и традициите на съответната държава. На последно място, но не по важност, те разказват за националните ястия и сами приготвят предястие, основно ястие и десерт. Много от отборите подбират специална музика и представят костюми и танци на различните народи.

Още по-голям интерес предизвика подготвената от профилираната паралелка „Вечер на руския език“. В препълнената актова зала на училището учениците пяха и разказваха на руски език, танцуваха в един изключително емоционален спектакъл, който също завърши вкусно с традиционна руска кухня и чай. С благодарности и много вълнение деветокласниците поднесоха на своята преподавателка Радка Муратева красив букет.

Автор: Теодора Кирякова, haskovo.net