В Албена няма записан нито един руски турист

Летният сезон е пред провал, прогнозираха туроператори на Кръгла маса „Проблеми и предизвикателства пред туристически сезон – лято 2015 г.“ във Варна. „Очаква ни един от най-лошите сезони за последните 10-15 години“, категоричен е управителят на „Сънтурс“ Венцислав Танчев, представител на германския туроператор „Алтурс“. Приходите от сезона в последните години са около 2 млрд. евро, посочва сайтът „Варна утре“.

Най-трагично е положението на руския пазар. Записванията там клонят към нула. В „Албена“ например няма записан нито един летовник от Русия. По същия начин стоят нещата и в „Св. Константин и Елена“.

Подобно е положението и с украинските туристи. „Ситуацията с липсващите туристи ще доведе до ожесточена ценова война с конкурентите ни – Турция и Гърция, в която България ще загуби, защото нямаме буфер, с който да сваляме още цените. Правителствата на съседите са доказали, че стоят зад бранша, когато е в криза, докато нашето не го прави“, коментират браншовици.

По думите им липсва и алтернативен пазар, който да компенсира намалелите летовници от Русия и Украйна. Единственият вариант бил да се привлекат туристи от Беларус, но и там без помощта на държавата нещата нямало да се случат, тъй като беларусите също влизат у нас с визи.

Цифром и словом, записванията на украинци и руснаци са с 50% по-малко до момента. Визите остават един от най-сериозните проблеми, както и все по-краткият летен сезон. Липсата на достатъчно реклама също се усещала.

Друг проблем за бранша е и въведената наскоро задължителна застраховка „Трудова злополука“ за работещите в туризма. Не на последно място е драстичният скок на таксата за паркинг на туристическите автобуси на летището. Ако през 2013 г. е била 80 лв., а през 2014 г. – 180 лв., това лято тя ще стигне 400 лева.

Продължава и недоволството от сигурността в курортите. Джебчийките продължават да шетат сред туристите, оплакват се хотелиери и туроператори.

58 души от Външно министерство ще бъдат изпратени в Киев и Минск, за да се ускори процесът по издаването на визи, обещаха от Министерството на външните работи. Колегите им от Министерството на туризма щели да водят чуждестранни журналисти на турове у нас, които после да препоръчват България като туристическа дестинация.

За да се запази румънският пазар, който миналата година е наброявал 1 милион души, а министерството ще прави форуми в северната ни съседка, чрез които да агитира за здравен туризъм.