Вячеслав Володин

Вячеслав Володин

Вячеслав Володин беше избран за председател на руската Дума

Публикувано от:

Държавната дума на Русия избра днес за свой председател Вячеслав Володин, предаде ТАСС.

В подкрепа на Володин, който е от партията “Единна Русия”, гласуваха 404 от 449 депутати в долната камара на руския парламент. За другия кандидат – Дмитрий Новиков от Комунистическата партия на Руската федерация – гласуваха 40 депутати. Володин обеща да направи всичко възможно, за да бъде Русия по-преуспяваща и по-силна.

На първото си заседание новата Държавна дума избра шестима заместник-председатели. Сред тях има четирима представители на “Единна Русия” – Сергей Неверов, Владимир Василиев, Ирина Яровая и Пьотр Толстой, един на Либерално-демократическата партия на Русия – Игор Лебедев, и един на “Справедлива Русия” – Олга Епифанова. За първи заместник-председатели бяха избрани Александър Жуков от “Единна Русия” и Иван Мелников от Комунистическата партия на Руската федерация.

Кремъл заяви, че президентът Владимир Путин е включил Володин в списъка на постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия, посочва ТАСС. Путин назначи шефа на “Росатом” Сергей Кириенко за свой стратег по вътрешната политика, отбелязва Асошиейтед прес. Кириенко беше назначен с президентски указ за първи заместник-ръководител на канцеларията на Кремъл, отговарящ за вътрешната политика. Досега този пост се заемаше от Володин, който е смятан за един от най-влиятелните руски служители, направлявал работата на парламента и устройвал избори, пише БТА.