Вярващи в храм на Московската патриаршия отблъснаха атака на радикали в Украйна

В резултат от агитацията към вярващите да не посещават църквата на Московската патриаршия, все по-често в религиозните въпроси се намесват екстремисти. В Тернополска област в западната част на Украйна бойци от „Десен сектор“ заедно с привърженици на Киевската патриаршия се опитаха да превземат храм в с. Колосово.

В малкото село с около 75 къщи бойците пристигнали по време на празнична служба в памет на Жените-мироносици (26 април). Радикалите се обявили като привърженици на Украинската църква – Киевски патриархат и искали да прекратят „чуждата и неправилна“ служба, заплашвайки да разрушат храма. Както съобщиха местни медии, вярващите обградили територията на църквата и не позволили на радикалите да нахлуят в сградата. Активистите от „Десен сектор“ не се решили да употребят сила.

„Въпреки че разколниците и радикалите бяха много повече, сблъсъците се изразиха единствено в словесен двубой. Ако те ни бяха нападнали, щеше да ни бъде трудно“, разказа секретарят на Тернополската епархия протойерей Стефан Балан в интервю за украинска медия.

Жителите и на други региони в Западна Украйна в последно време също се оплакват от обострянето на религиозните проблеми. Сблъсъци пред вратите на храмовете на Московската патриаршия се случват и без участието на радикални активисти. Така, на 26 април в с. Башуки в Кременецка област на енориашите в храма „Архангел Михаил“ се нахвърлили съседите им, посещаващи църквата на Киевската патриаршия. Няколко десетки души нахлули в сградата на храма и се опитали да попречат на литургията. Служители на църквата и енориаши успели да защитят храма от нападателите.

Припомняме, че в Украйна действат три православни структури, от които само една – Украинската православна църква от Московската патриаршия е канонична. Останалите две – Църквата на Киевския патриаршия и Украинската автокефална православна църква – почти 30 години се борят за официално признание в християнския свят.

През последните години Украинската православна църква от Московската патриаршия чувства все по-често политически натиск. Киевската хунта открито призовава да не се посещават така наречените руски църкви, а в Ровенска област в рамките на антируската кампания радикалите планираха да проведат наказателна акция срещу духовенството.

През март тази година властите в гр. Сума в североизточната част на Украйна не разрешиха на вярващите да проведат традиционното литийно шествие в деня на честването на паметта на Теодоровската икона на Божията Майка, като го нарекоха политическо мероприятие.

http://www.youtube.com/watch?v=OHY9yi-Wc4c