Върховна Рада създаде комисия за разследване на убийството на Музичко

Върховна Рада създаде временна следствена комисия за разследване на убийството на радикала-националиста Александър Музичко (Сашко Билий), съобщи РИА Новости.
Съответното постановление бе взето във Върховна Рада в петък (28 март). Както съобщи говорителят на президента Александър Турчинов на откриването на заседанието, в комисията ще бъдат включени парламентаристи и трима представители на обществени организации.

Напомняме, че в четвъртък вечер «Десен сектор» започнал да изпълнява заканите си, Снощи на 27 март, около 250 представители на радикалната партия «Десен сектор» се събрали пред главния вход на Върховна Рада с призиви, министърът на вътрешните работи Арсен Аваков да подаде оставката си. По-късно те заявили, че оставката няма да ги удовлетвори и поискали трибунал за Аваков. Виталий Кличко излязъл в качеството си на преговарящ с радикалите, с призив, те да не щурмуват сградата на парламента, тъй като това действие може да вкара в страната дестабилизация.
По-късно, около сградата на украинския парламент вече имало около 2000 души.

Рано днес украинските сили за сигурност са провели извънредно оперативно заседание във връзка със снощните събития около Върховната Рада и обсъдили възможността за забрана на радикалното движение „Десен сектор“.
В момента, радикалите продължават да се намират пред сградата на Върховна Рада. Главата на киевската организация «Десен сектор» Игор Мазур съобщил на журналистите, че щурм на Върховна Рада и днес няма да има, дори ако украинските депутати не гласуват за оставката на Аваков. Освен поддръжниците на «Десен сектор», пред сградата на парламента се намирал временният глава на администрацията на президента на Украйна Сергей Пашинский и народният депутат Олег Ляшко, който уверявал радикалите, че украинският парламент днес ще «вземе правилни решения».