Въпросът заплаха ли е Русия за България предизвика реакции в Народното събрание

 Въпросът заплаха ли е Русия за България предизвика реакции в кулоарите на Народното събрание. От Годишния доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 година става ясно, че Русия е една от основните външнополитически заплахи за България. Докладът бе одобрен от Министерски съвет. Предстои да бъде обсъден в 16 парламентарни комисии, а след това да се гласува в пленарна зала.
По повод констатациите от доклада, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че текстовете по никакъв начин не създават предпоставка за противопоставяне. Според него написаното за заплаха за България от страна на Русия е по-скоро извадено от контекста. Цветан Цветанов уточни, че когато докладът бъде обсъден в комисиите тогава ще може да се говори по-ясно, а не да се интерпретират и тълкуват текстове.
Зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев коментира, че констатациите в доклада няма да утежнят отношенията между България и Русия, но за пореден път ще покажем неадекватност. Според него последните няколко правителства показват склонност към определено антируско настроение, а българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски.
Депутатът от „Обединени патриоти“ Милен Михов обясни, че засиленото военно присъствие на Русия в Черноморския басейн и нарастването на руските военни сили несъмнено представляват нещо тревожно спрямо българската национална сигурност. По думите му изострените отношения между ЕС, НАТО и Русия не могат до доведат до друг извод освен нарастване на заплахата към националната сигурност. Милен Михов посочи, че нито патриотите, нито ГЕРБ са поставяли под съмнение добрите отношения с Русия и такъв извод не е произтичал от доклада.
Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че няма как отношенията на Русия с НАТО и ЕС да не влияят върху България. Той цитира част от доклада – „Въпреки че усилията за интеграция в ЕС и НАТО все още стимулират урегулирането на спорните въпроси да се извършва посредством международния диалог, екстремизмът нараства, а засилената националистическа риторика и прокламираните реваншистки идеи създават предпоставки за влошаване на регионалните отношения и за възраждане на екстремистки формации“. Мустафа Карадайъ коментира, че изречението убягва на останалите политически партии, но решението на констатирания проблем зависи само от България.
След като бе коментиран в кулоарите на Народното събрание, Годишният доклад за състоянието на националната сигурност беше обсъден и приет от парламентарната комисия по отбрана. Докладът беше представен от секретаря на Съвета по сигурността в Министерски съвет Георги Кръстев. В отговор на въпрос на депутата Славчо Велков от БСП дали от доклада става ясно, че Русия е заплаха за националната сигурност на България той заяви, че политиката на Русия не е посочена като застрашаваща националната ни сигурност. Георги Кръстев коментира, че не бива да се подаваме на внушения, защото това вреди на способността да преценяваме от своя гледна точка националната сигурност на България в контекста на НАТО и ЕС. Той уточни, че България няма как да игнорира действията, които застрашават сигурността на двете организации.
По-късно в Нова телевизия темата за Годишния доклад за националната сигурност и дали Русия е заплаха за България коментира и президентът Румен Радев. Той посочи, че явно в България има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши, но ние трябва да отстояваме нашия интерес. Държавният глава заяви, че никъде в доклада не пише, че Русия е пряка заплаха за нашата национална сигурност. По думите му изложената теза в документа е, че руските действия застрашават основната цел за единна, мирна и свободна Европа. Румен Радев обясни, че отношенията на България с Русия не трябва да стават заложник на чужди интереси.