Въпреки протестите на Багдад арабски и турски военнослужещи могат да влязат в Ирак и Сирия

Арабски и турски военнослужещи могат да влязат в Ирак и Сирия под егидата на САЩ за целите на борбата с „Ислямска държава“ (ИД), пише „Независимая газета“. Въпреки протестите на Багдад, „това решение не подлежи на обсъждане“.

Турция първа прехвърли свои войски, като така предизвика охладняване в отношенията си с Ирак и провокира Иран да анонсира собствена сухопътна операция. Експертите на изключват възможността Техеран да въведе свои подразделения, но тях ги чакат сериозни трудности.
Iraq Press Agency, като се позова на лидерът на парламентарния блок „Ирада“ Ханан ал Фетлауи, съобщи, че 100 хиляди военнослужещи от Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар и Йордания могат да бъдат вкарани в Ирак за борбата с бойците на „Ислямска държава“.

На Багдад бе казано, че американското решение „вече е взето и не подлежи на обсъждане“, обясни депутата, като на свой ред се позова на ‚достоверни източници“. Този въпрос обсъждаха сенаторът Джон Маккейн и министър-председателят на Ирак Хайдар ал Абади в края на ноември в Багдад, и иракският лидер тогава възрази против американските предложения, публикува focus-news.net.