Въоръжени до зъби полски офицери от спецназа се намират в Донбас

Тази седмица поляците бяха шокирани от сензационна новина, която упорито бе укривана от властите. Полското правителство тайно изпратило в Украйна в района на въоръжения конфликт полски военни от спецподразделение в нарушение на конституцията, съобщи EADaily

В Донбас са изпратени три окомплектовани бойни групи по шест души всяка, съпровождани от офицер от контраразузнаването. Те отпътували със собствен транспорт (няколко коли Toyota Hilux). Всеки от тях бил въоръжен до зъби и получил 2000 патрона. Роднините им нямат връзка с тях.

Тези командоси спадат към елита на полската армия и действат под девиза „Тихи и ефективни”. Те разполагат с технически средства и професионална подготовка, която им позволява успешно да изпълняват и най-рисковани бойни операции. Засега те са дислоцирани на 80 км от фронтовата линия в агротуристически пансион.

Решението за тяхното изпращане в Донбас взел еднолично полският военен министър Антоний Мачеревич, без да уведоми министерския съвет и президента на страната, както и двете палати на полския парламент – Сейма и Сената.

Мачеревич е известен като яростен русофоб, във всичко виждащ „ръката на Путин и на Москва”. Когато беше назначен за военен министър, в Полша веднага го нарекоха „министър на войната с Русия”.

Превод и редакция: БЛИЦ