Въоръжените сили на Русия влизат в тройката на най-силните на света

Въоръжените сили на Русия се оказаха на второ място по мощ според експертите от международната компания „Глобал Файърпауър“, специализираща се в изготвянето на подобни рейтинги, пише „Российская газета“ и ИА Фокус.

Според изследването за 2017 г. най-силни са въоръжените сили на САЩ, на трето място е Китайската народноосвободителна армия. В челната десетка влизат също така Индия, Франция, Великобритания, Япония, Турция, Германия и Египет. В класацията са представени 133 държави. Най-отзад в списъка са Сиера Леоне, Суринам и Бутан.

Съставилите класацията подчертават, че мястото в таблицата не зависи от простата сума на въоръжението и техниката, а отчита разнообразни показатели.

Според рейтинга Русия има най-мощните сухопътни и бронетанкови сили. Руската армия изпреварва китайската армия по брой танкове и самоходни артилерийски установки.

На първо място стоят САЩ с най-големи разходи за въоръжение – около десет пъти по-големи от руските . Освен това САЩ имат превъзходство по отношение на бойната авиация и флота.

Според руския военен експерт Игор Коротченко САЩ превъзхождат Русия в технологии като системите за връзка, бойното управление и автоматизацията. Според него руската армия е демонстрирала забележими успехи в планирането и воденето на реални бойни действия.