Въоръжават шерифите в САЩ с руски пистолети

Шерифите в американския щат Аризона са получили партида руски пистолети „Оса“, разработени от руските конструктори в Сергиев посад, съобщи „Российская газета“ , като цитира прес службата на концерна „Техмаш“. Първата партида се състои от над 60 пистолета и 10 000 патрона, като в момента тя е в изпитателен срок на експлоатация.

Това е първият случай в най-новата история, в който американските силови структури официално купуват руско оръжие с нелетално действие, т.е. което се използва не с цел поразяване на противника, а за неговото неутрализиране. Т. нар. „хуманен“ пистолет показва най-вече сдържащо и психологическо въздействие.

До момента в предварителните изпитания „Оса“ получава висока оценка от американските полицаи, като в момента текат преговори пистолетът да бъде закупен и за шерифите в други щати на САЩ, отбелязаха от „Техмаш“.

Руските конструктори отбелязват, че една от ключовите особености на „Оса“-та е наличието на „умен“ електронен пусков механизъм – специален чип. При активация чипът тества заредените в пистолета патрони. Системата опростява процеса на стрелба: зареждането става автоматично до момента, в който патроните не свършат.