Външните министри на ЕС се срещат днес заради бежанската криза

Миграционната криза и ситуацията в Сирия ще са централните теми на срещата на външните министри на 28-те страни-членки на ЕС, която ще се проведе в понеделник в Люксембург, който до края на годината председателства Съвета на ЕС. Освен това министрите ще обсъдят ситуацията в Либия и възможността за сваляне на санкциите на Съюза срещу Беларус, предаде ТАСС.

Кризата в Сирия ще бъде в центъра на вниманието на министрите на външните работи. „Те ще обменят мнения относно ситуацията в Сирия вземайки предвид последните събития в страната. Очаква се Съветът да подпише и документ“, съобщи прес-службата на Съвета на ЕС.

„Това е само началото на процеса. Диалогът ще бъде продължен в близките месеци и години“, коментира предстоящата среща министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн. „В Сирия в момента се намират осем милиона вътрешно преместени лица, а още четири млн. се намират в съседните страни. Длъжните сме да очакваме милиони бежанци и то единствено от Сирия“, добави той, подчертавайки, че има мигранти и от Ирак, Афганистан и други страни, които също се стремят да попаднат в Европа.

На дневен ред на заседанието стои и ситуацията в Либия. „Министрите ще разгледат неотдавнашните политически събития в Либия и възможността за изграждане на правителство на националното единство в страната“, пише в съобщението на прес-службата на Съвета на ЕС.

Източник: „Днес +“/24chasa.bg/.