Външните министри на ЕС обсъждат отношенията с Иран и случващото се в Украйна

Ситуацията в Украйна, взаимоотношенията с Иран и подготовката за срещата на върха Европейски съюз-Русия, която ще се проведе на 28 януари – това са трите основни теми на днешното, първо за годината, заседание на Съвета на външните министри на общността.

Междувременно турският премиер Реджеп Ердоган пристига в Брюксел, а на 21-ви януари ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Напрежението в Украйна може да стане причина срещата на върха в Русия да не доведе до големи резултати. Една от темите, предизвикващи най-голям интерес, е тази за премахването на визите за руски граждани.

На 17-и януари представител на ЕС коментира, че това може да се случи, едва когато Москва реши своите проблеми с човешките права и корупцията в страната. Русия няма да притиска Брюксел за по-бързо решение, обясни руският министър на правосъдието Александър Коновалов

По темата за Украйна не се очакват важни изявления, а по-скоро приветствие от страна на министрите във връзка с началото на преговорите между президента Виктор Янукович и опозицията.

Очаква се и вземането на решение за отпадането на редица санкции срещу Иран, но първо е необходима зелена светлина от Международната агенция за атомна енергия, която следи дали Техеран спазва задълженията си за ядрената програма на страната..