Възстановчици от клуб „46-ти пехотен Добрички полк” ще представят България на фестивал в Москва

Възстановчици от Регионалния клуб на Национално дружество (НД) „Традиция“ в Добрич „46-ти пехотен Добрички полк” ще представят България на грандиозен фестивал в Москва. Това съобщи Пламен Николов от организацията, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Това е поредното престижно международно участие за възстановчиците от Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк”. Той е един от най-добрите в страната. Получил е покана да участва в грандиозния международен военноиторически фестивал „Времена и епохи” в Москва. В мащабното събитие ще се включат 6000 реконструктори от 22 държави. България ще бъде представена от 42-ма възстановчици, като в групата са включени и реконструктори от клубовете на НД „Традиция” във Велики Преслав, Панагюрище, Силистра, Шумен, София и Казанлък.
Фестивалът се провежда от 2011 г. като този път е в променен формат. За седемте издания фестивалът е заслужил определението „Олимпиада на възстановките”, посочи Пламен Николов. Тазгодишното издание се очаква да бъде най-мащабното. Фестивалът ще продължи 12 дни (започнал е на 1 юни) и ще покаже пред гражданите и гостите на Москва световната военна история – от Желязната епоха до 20-ти век. Очакват се стотици хиляди посетители, които ще имат възможността да се запознаят с армиите и цивилния живот през различни епохи. Досега фестивалът се е фокусирал върху една конкретна епоха – древния Рим, Средновековието или Първата световна война. Този път по мащаб, продължителност и разнообразие фестивалът „Времена и епохи. Собрание” – 2017 г. се очаква да надмине всички досегашни военноисторически събития, отбеляза Пламен Николов. 6 000 реконструктори от Русия, Беларус, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Израел, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Норвегия, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Франция, Чехия, Швеция, Естония ще вземат участие.

Възстановчици от „46-ти пехотен Добрички полк“ са участвали във фестивала „Времена и епохи” и в предишно негово издание, когато темата е била Първа световна война. Добричките реконструктори са представили българската армия и са участвали във възстановка на сраженията на Солунския фронт. Българските възстановчици имат достойната задача сега да покажат пред гражданите и гостите на Москва славната ни военна история – от Средновековието до Втората световна война. Българската група ще отпътува днес за руската столица, за да се включи в „машината на времето” в продължение на три поредни дни – от 7 до 9 юни. Реконструкторите от „46-ти пехотен Добрички полк“ и колегите им от останалите клубове ще пресъздадат персонажи от Първото и Второто българско царство, хайдушкото движение, националноосвободителните борби, Опълчението по времето на Руско-турската освободителна война, българският войник през Сръбско-българската, Балканските, Първата и Втора световна войни. По този начин българската военна история ще бъде популяризирана пред огромна публика. Стотици хиляди гости и участници, изкушени от историята, ще се запознаят с миналото на българския народ и славните победи на българското оръжие, отбеляза Пламен Николов.