Възстановка по събития от Освобождението събра близо 1000 души край Своге

Национален съюз „Единение“, съвместно със сдружение „Танцова група Шопите“ и чифлик „Ненкови“ организира възстановка на събитията от живота на Вълчан войвода и освобождението от турско робство на община Своге, съобщи за „Руски дневник“ Людмил Цветанов във вторник (22 август).

В събитието, което се състоя в село Осеновлаг край град Своге, взеха участие около 1000 души от различни фолклорни групи, танцови състави и местни жители.  Съюз „Единение“ представи живи картини от живота на легендарния Вълчан войвода, роден в с. Осеновлаг, който бил народен закрилник и истински родолюбец.

Легендата гласи, че Вълчан войвода изпратил свои хора при руския император Александър II с молба да изпрати няколко вагона със злато, с които да плати за освободителната война, но императорът не повярвал на молбата му и тя останала част от народните предания, които разказват, че войводата обирал турските кервани със злато и после го закопавал на скришни места.

Ролята на Вълчан войвода във възстановката е изиграна от композитора маестро Георги Андреев от ансамбъл „Филип Кутев“.  Водосвет отслужи отец Венци от манастира „Седемте престола“.

Национален съюз „Единение“ е една от най-ревностните патриотични организации, която прави възстановки на исторически събития, свързани с борбата за освобождение на българския народ и Руско-турската война. Председателят на съюз „Единение“ полковник доц. д-р Георги Маринов представи изложба на оръжия от периода на руско-турската война.

Поздравителни адреси за събитието изпратиха кметът на община Своге Емил Иванов и заместникът му Нина Копринджийска.