Възобновиха богослуженията пред руините на разрушен храм в Донецка област

Богослуженията около единствения в гр. Кировское (Донецка област) храм в чест на Св. Йоан Кронщадски бяха възобновени, съобщи сайтът „Русская весна”.

В края на август при артилерийски обстрел на града по време на вечерно богослужение бе разрушен храмът, в резултат на което загинаха трима граждани и няколко получиха тежки травми. Сред ранените бе и протойерей Сергий Пивен.

Според настоятеля на храма протойерей Георгий Циганов, службата в момента се извършва под открито небе, непосредствено до останките и руините на църквата. На територията на епархията се намира център за събиране на хуманитарна помощ за пострадалите от обстрела, който не престана дори в дните на примирието.

Доскоро епархията помагаше безплатно за превозването на семейства и спасяването им от обстрела в редица украински градове и в близост до границата с Руската федерация. На връщане от поредното такова пътуване в посока руската граница загина шофьорът на епархията – помощник-пазачът  на храма Вячеслав Гусаковски. Впоследствие украинските медии обвиниха убития шофьор в трафик на оръжие и експлозиви.

Храмът Св. Йоан Кронщадски е построен преди повече от двадесет години с помощта на епископ Макеевски Варнава (тогава протойерей Вячеслав Филатов). Възстановяването на храма в момента е невъзможно.