Възможно е Западът да организира провокации на границата с Крим още в сряда или четвъртък

Главният редактор на списание „Политическа Класа” Виталий Третьяков публикува коментар относно събитията в Крим:

Разбира се, украинските бойни части няма да могат да преодолеят границата с Автономната Република Крим и да възстановят властта на Киев на територията на полуострова. Тяхната задача е друга. Киев изпитва необходимост да предизвика кръвопролитни сблъсъци на границата, като е желателно отговорността за началото на това кръвопролитие е да се прехвърли на Русия и властите в Крим.

Защо? Отговорите са очевидни

  1. Оптималния вариант за Киев е да обвини въоръжените сили на Русия и кримските власти в нападение. Максималната цел е създаването на casus belli за мащабни военни действия на Кримския полуостров с моментална покана към НАТО за помощ в „отразяването на агресията” чрез метода на въвеждане на „ограничения контингент на войските на НАТО” в юго-източната област на Украйна.
  2. По-лекия вариант е просто да се обвини Русия  и кримските власти за въоръжените провокации, донесли човешки жертви на територията на Украйна, като по този начин склонят симпатиите на разколебалите се страни и правителства на своя страна.
  3.  Във всеки случай Киев има нужда от „кървави потвърждения на въоръжена агресия от страна на Русия”.

Разбираемо е, че първият бой, като такъв, ако за съжаление стане факт, ще трябва да поемат първо доброволците в Крим, като при това на Киев е потребна такава сила на удара, която да предизвика намесването на въоръжените сили на Русия в помощ на кримските доброволци.

Ясно е, че за постигането на тази цел, ако бъде невъзможно да се постигне по прекия начин (то е почти невъзможно), ще свършат работа провокациите. Ако се случи това, дали Киев отново ще използва вече познати на целия свят снайперски сили в Киев, озовали се в ръцете на националистите на „Игла”,  или артилерийски удари  на „неидентифицирани самолети и батерии“ по населените места в граничната ивица,  е известно само на тези, които подготвят тези провокации.

Също така е очевидно, че операциите ще трябва да се проведат до 16 март, а желателно най-късно ден-два преди референдума. Тоест, може да се предположи, че основните събития може да се случат още тази събота или четвъртък.  До началото на тази операция и с надеждата на нейния успех, Западът ще затваря очи на всякакви репресивни действия в юго-източните  региони на Украйна. Всичко това е прекалено очевидно, в това число и на ръководството на Крим и Москва. Ето защо, всеки план не позволяващ реализирането на тази заплаха и не позволяващ реализирането  на всевъзможни провокации,  е измислен. Как ще се развиват събитията за напред – времето ще покаже.