Възможното изключване на Русия от СУИФТ крие рискове и за самата Европа

Възможното изключване на Русия от СУИФТ крие рискове и за самата Европа

Публикувано от:

Депутатите от ЕС осъдиха вчера Москва за “хибридната война” срещу съседната държава и приканиха правителствата на страните от ЕС да разширят санкциите спрямо Русия, като спрат икономическото сътрудничество с тази страна, напомня медийната корпорация.

Решението бе ширко коментирано в руската преса.

При все че европейските правителства не са длъжни да вземат предвид мнението на евродепутатите, гласуването в Страсбург създава крайно неприятен за Москва емоционален фон, изтъква “Комерсант” в материал под заглавие „Европарламентът налива санкции в огъня”.

Евродепутатите приканиха кабинетите в столиците от ЕС да изключат Русия от сътрудничеството в ядрената сфера и “да проучат въпроса за изключване на Руската федерация от системата за международни разплащания СУИФТ”. Разширените санкции трябва да включват според Европарламента анулиране на споразуменията с Русия в ядрения отрасъл, включително свързаните с газопровода “Южен поток”; да се спрат и доставките на стоки, все още необхванати от евросанкциите, “особено на стоки с двойно предназначение и оръжия”.

Предложението за спиране на ядреното сътрудничество бе посрещнато спокойно от Москва, пише вестникът. А възможното изключване на Русия от СУИФТ крие рискове и за самата Европа – чуждестранните банки просто нямат друг начин да информират руските например за плащания по газовите доставки, забелязва експертът Сергей Уткин.

“За подобна стъпка ЕС навярно ще трябва да убеди по-широк кръг ог страни. Решенията зависят и от банките в системата, и то не само от европейските. Ето, Китай и Индия едва ли ще склонят”, казва специалистът. Според него решението на ЕП не ще може коренно да промени санкционната политика на ЕС към Русия.

“Ведомости”, напротив, е убеден, че ако тези санкции бъдат приети, ще се наредят сред най-тежките. Според финансиста Александър Макаров “това ще е удар по системата като цяло и руските банки ще бъдат изключени от световната финансова система”, отбелязва всекидневникът.

Резолюцията на ЕП е само препоръка и съвсем не е задължително да бъде взета под внимание, твърди “Независимая газета”.

“Да се забрани или разреши сътрудничеството с Русия не влиза във функциите на Еврокомисията или Европарламента и резолюцията на ЕП в случая няма основополагащо значение, това е само мнение” – коментира аналитикът Вячеслав Никонов.

“Идеята Русия да бъде изключена от системата СУИФТ вече бе предложена по-рано от британския премиер Дейвид Камерън. И в случая позицията му изглежда дори по-значима от документа на ЕП, защото той има глас в Европейския съвет”, допълва руският наблюдател.

“Тази резолюция е важна в политически план – с оглед курса на ЕС към продължаване на санкциите и твърдата линия спрямо Русия. Но това не означава, че в обозримо бъдеще решението ще добие практически форми”, смята икономистът от Руската академия на науките Борис Фрумкин.