Във Франция разбраха кой се крие зад „Маските на революцията“ в Украйна

Филмът „Маските на революцията“ за събитията в Украйна, излъчен по френската телевизия Canal+ във вторник, разказа на жителите на Франция как тренират бойците от батальона „Азов“ и за какво не съжаляват представителите на националистическите движения, предаде РИА Новости.

За автора на филма – френския журналист Пол Морейра, това не е първият опит в разследващата журналистика. Негови филми за Ирак, Израел, Сомалия и други горещи точки неведнъж са получавали престижни награди.

През 2014 г., когато събитията в Украйна бяха в остра фаза, журналистът заминава за Киев и Одеса, за да се опита да разбере какво се случва в страната.

По думите му погледът от Париж върху събитията в Украйна едва ли отразява пълната картина. Филмът на Морейра наистина забележимо се различава от това, на което са свикнали френските зрители.

Киев

Сред героите във филма са и представители на украинските националистически организации – движението „Десен сектор“, партия „Свобода“ и батальонът „Азов“.

Журналистът успява да посети лагер, където бойците от „Азов“ преминават военна подготовка. „Каква изненада! Сред трениращите в лагера не са само украинци“, отбелязва Морейра преди да разговаря с младеж от Франция, чието лице е с маска.

Той твърди, че воюва за интересите на Франция и срещу Русия. РФ многократно е заявявала, че не е страна в конфликта в Украйна.

„Ако продължава така, то Русия може да стигне и до Франция“, разказва младежът, на чиято нашивка, вместо истинската му фамилия, пише „Мусолини“.

„Това не е истинското ми име, но няма значение…“, казва той с усмивка.

Самият Морейра не дава никакви оценки във филма си. Единственото, което прави е да представя факти. Той показва изказванията на бившия лидер на „Десен сектор“ Дмитрий Ярош, скандалните акции на народния депутат от „Радикалната партия“ Игор Мосийчук, знаците върху нашивките на бойците от „Азов“, приличащи на емблемите на някои подразделения на СС и вермахта…

Одеса

„Невъзможно е да си представим, че почти в центъра на Европа са изгорени живи над 40 души, а никой не ни е съобщил за това“, казва Морейра в анонса към филма.

Трагичните събития на 2 май 2014 г. журналистът пресъздава в хронологичен ред. Един от главните герои в тази част от филма е майка, която е загубила 17-годишния си син в Дома на профсъюзите. Историята на жената се преплита с разказите на очевидци, на хора, които са били в горящата сграда, но са успели да се спасят. Има разкази и на такива, които са се борили „от другата страна на барикадата“.

„Много мислих върху тези събития. За много неща съжалявам. Мислех, че можехме да направим друго. Ситуацията там беше сложна“, казва един проруски активист. Друг пък заявява, че не съжалява за нищо, включително и за хората, които бяха изгорени живи.

САЩ

„Киев, 2015 г. Животът на Майдана е както преди… Външно почти нищо не се е променило. Новият украински президент Петро Порошенко и неговият премиер, младият банкер Яценюк – ветерани на украинската политика. И така, какво ново? Това е правителството, които прекъсна връзките си с Русия и се обърна към американците“, казва Морейра.

Участието на представители на САЩ в украинските събития е още една тема, на която журналистът посвещава част от репортажа си.

Не остана без внимание, например, участието на голям брой западни политици и бизнесмени в конференцията „Ялтинска европейска стратегия“, която след присъединяването на Крим към РФ се провежда в столицата на Украйна.

„Ние не се занимаваме с благотворителност. Украйна е важен аванпост на фундаменталните ни военни интереси“, заявява от сцената на конференция бившият министър на финансите на САЩ при администрацията на Клинтън Лоурънс Самърс. Другите гости на конференцията са бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреус, бившият командващ силите на НАТО в Афганистан Стенли Маккристъл и зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд.

Да обсъждат неудобните теми с журналистите те не бързат, но все пак отговорът на един от най-важните въпроси прозвучава от Нюланд.

Париж

Френската телевизия излъчи филма „Маските на революцията“ в понеделник вечерта, макар много преди това той да се превърна в тема за дискусии във френското общество. Украинското посолство във Франция поиска филмът да бъде свален от ефир и да бъде заменен с други, предоставени от Киев видео материали.

Дипломатическото ведомство заяви, че е разочаровано от намерението на Canal+ да излъчи „Маските на революцията“, тъй като Украйна счита този филм за дезинформативен. Според посолството той въвежда зрителите в заблуждение за трагичните събития, които е преживяла Украйна, затова според тях каналът трябва да преразгледа решението си да излъчи филма.

Интригата за това, ще бъде ли показан филмът в обявеното време, се запази чак до късно вечерта вчера.

error: Съдържанието ни е авторско!