Във Франция отдадоха почит към неизвестен герой на Руския експедиционен корпус

Във Франция са били извършени военни почести към неизвестен герой от Руския експедиционен корпус. Тържествената възпоменателна церемония се е провела на военния некропол в Сент-Илер-ле-Гран с участието на френски ветерани, държавния секретар по въпросите на ветераните Жан-Марк Тодескини и руския посланик във Франция Александър Орлов.

Става въпрос за  войник от Руския експедиционен корпус, който е загинал в боевете за освобождението на Франция, през пролетта на 1917. Останките на  руския войник са били открити през януари тази година, в близост до Кормиси (департамент Марна),  на мястото на едно от сраженията през Първата световна война.

„Придвижването  на германските дивизии на Марна и под Верден  е овладяно, благодарение отчасти на действията на руската армия на Източния фронт. По време на цялата кампания, на германското командване се е наложило  да прехвърля сили на руския фронт, а това отслабвало натиска на германските войски върху Париж. По искане на съюзниците Русия  се е съгласила да засили  Западния фронт с войските на Руския експедиционен корпус, който  пристигнал във Франция през 1916 година „, – припомнил Александър Орлов.

Останките от неизвестния руски войник, близо до Кормиси, в департамент Марна, са открити от френския изследовател Пиер Малиновски.  Както  е било установено,  войникът е бил убит от немски снаряд, тялото му е намерено в първата линия на атаката.  Принадлежността на героя към руската армия е установена чрез фрагменти от униформата и екипировката. След това е било взето решение  останките да се пренесат в руското военно гробище в Сент-Илер-ле-Гран. След опелото в Катедралния храм  Възкресение  Христово, френски военни са пренесли ковчега с останките на неизвестния руски войник с почетен караул, под  химните на Русия и Франция.

Заслужава да се отбележи, че паметник  на руски войници е издигнат в Курси, който руските войници са отвоювали от немците през пролетта на 1917. Паметта на руските   защитници на Франция през изминалата година е почетена  също така в Марсилия и в най-голямото морско пристанище на страната на Атлантика – Брест.

 

http://vseruss.ru/novosti/evropa-3/Vo-Frantsii-otdali-dan’-pamyati-neizvestnomu-geroyu-Russkogo-ekspeditsionnogo-korpusa-40632