Във Владимирския университет поставиха първия в Русия паметник на ген. Столетов

Тържествената церемония се e състояла на 20 май. Паметникът се намира на първия етаж на главния корпус на Университета.

В церемонията са взели участие Анзор Саралидзе – ректор на Владимирския университет ( ВлГУ) , Ольга Деева – кмет на гр. Владимир, Красимир Кирилов Димитров – първи секретар на Посолството на Р. България в Руската Федерация , Стойо Карагенски – заместник кмет на Община Карлово, Димитър Рашков – скулптор, директор на художествената галерия на Карлово, Анатолий Столетов – потомък на рода Столетови, Сергей Захарков – Земестник генерален директор по комуникации на Владимиро-Суздалския музей-заповедник, Ольга Суслина – отговорник по опазване и поддържане на Мемориалния дом-музей на Столетови, йеромонах Варфоломей (Минин) – доцент в катедрата по философия и религия и настоятел на университетския храм на Светитте братя Кирил и Методий, Таня Стоянова- преподавател по руски език в България, Валерий Мележик – преподавател по лингвистика и руски език в България, заместник ректори, преподаватели, сътрудници и студенти на Владимирския университет.

Владимирският държавен университет с гордост носи името на руския физик Александър Григориевич Столетов и неговия брат, военачалника Николай Григориевич Столетов. В университетския музей е организирана отделна експозиция, посветена на владимирския род Столетови. За студентите се провеждат мероприятия, в памет на великите братя. Особено внимание отделяме на благоустройството и поддържането на некропола на семейство Столетови, на Княз-Владимирското гробище. Ние с огромна признателност приехме от българския народ техния подарък – бюста на Николай Григориевич и, разбира се, планираме да поставим до него паметна скулптура на неговия брат – Александър Григориевич”, – слово на ректора на Владимирския университет Анзор Саралидзе.

Аз желая Владимирският Университет и в бъдеще да държи висока летвата, да възпитава и обучава младежите в тези традиции, които са способствали да се появят във Владимир такива изключителни хора, като Николай Григориевич и Александър Григориевич Столетови” – казала Ольга Деева….

“ При срещите с потомците на ген. Столетов ние винаги говорихме за това, че трябва задължително да има негов паметник във Владимир. И аз съм много щастлив, че това се случи! За твореца е изключително важна реализацията на неговите идеи, това е нов живот на произведението на изкуството. И това е най-малкото, с което аз мога да засвидетелствам своята любов и уважение към руския народ” – споделил авторът на паметника, скулпторът Димитър Рашков…

Ние, българите, се гордеем с това, че нашата история е свързана с легендарния герой на Шипка, където през август 1877 година се е решил изходът на войната и съдбата на България. Сформирането и действията на опълчението, под ръководството на генерал Столетов са станали едни от най-ярките прояви на Българското национално-освободително движение. Ето защо името на генерал Столетов е останало завинаги в сърцата на нашия признателен народ, който и днес го нарича “генерала на българите”, – обръщение на Извънредния и Пълномощен посланик на Р. България в РФ Бойко Коцев, прочетено от първия секретар на Посолството – Красимир К. Димитров, който е поздравил с настъпващия светъл празник 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост: – “ Със създаването на нашите общи буквипреди много векове, Светите братя Кирил и Методий завинаги и трайно са свързали нашите два народа. Аз съм уверен, че общите исторически, духовни и религиозни корени на България и Русия ще останат живи и здрави завинаги. А ние, сегашното поколение, сме длъжни и грижливо ще пазим топли и дружески отношения в името на процъфтяването на нашите народи и страни”.

 Анатолий Столетов е прочел поздравления по случай знаменателното събитие от Самарския областен историко-краеведчески музей “П.В. Алабин”  и от Национално Движение Русофили и е предал албум “Забравени гравюри от френски автори” за Руско-турската война 1877-1878 – подарък на Университета от ръководството на Движението.

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/02/9-1-scaled.jpg

Участниците в церемонията са положили цветя на открития бюст-паметник, а след това са посетили музея на историята на Владимирския Държавен Университет.