Въвеждане в храма

Автор: Юрий Совцов.

Неотдавна на руския телевизионен канал „Култура“ („Культура“) се състоя премиерата на филма „Православието в България“.

Автор и водещ на проекта е председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московския патриархат (другото официално име на Руската православна църква, признаваща за свой ръководител патриарха на Москва и цяла Русия) митрополит Волоколамски Иларион.

Филмът е сниман от студия „Неофит“ по поръчка на Благотворителния фонд на името на светителя Григорий Богослов и с подкрепата на Федералната агенция по печата и масовите комуникации. Самата студия „Неофит“ определи жанра му като просветителски и образователен. Мисля, че значението на авторския документален филм „Православието в България“ излезе далеч извън тези рамки. Това се обяснява със самата личност на митрополит Иларион, който е невероятно надарен човек с талант на композитор и учен, както и на съвременен ръководител, но най-важното е, че той е един от най-добрите богослови на Руската православна църква.

Просто не мога да се сдържа да не направя само най-бегъл преглед на биографията му. 

През 1984 година, след като завършва училище, той влиза във факултета на Московската държавна консерватория. През 1984-86 година служи в армията. През януари 1987 година по собствено желание се отказва от Московската консерватория и става послушник във Велинския манастир. През 1991 година завършва Московската духовна академия със степента кандидат по богословие.

През 1993 година завършва аспирантура в Московската духовна академия. Същата година е изпратен да стажува в Оксфордския университет, където работи над докторската си дисертация, като учи и в същото време служи в Сурожката епархия (на Руската православна църква във Великобритания). През 1995 година завършва Оксфордския университет със степен доктор по философия. През 1999 година православният богомолски институт „Сен Серж“ в Париж го удостоява със степента доктор по богословие.

По разпореждане на Светия синод от 7 май 2003 година той е назначен за епископ на Виена и Австрия с поръчение временно да управлява будапещенската и унгарската епархии. В същото време запазва и длъжността представител на руската църква към европейските международни организации в Брюксел и бива назначен за ректор на откритата отново Общоцърковната аспирантура и докторантура „Свети свети Кирил и Методий“ (недържавно висше учебно заведение в Русия, което дава духовно образование на завършилите ВУЗ-ове – бел. прев.).

Той смайва както със знанията си, така и със способността си да насочва цялата си воля за решаването на насъщните задачи, които стоят пред Църквата. Многобройните му книги, посветени на живота и дейността на велики светци на църквата като светителя Григорий Богослов, преподобния Исак Сирин и Симеон Новия богослов, изследванията му в областта на имяславските спорове (имяславие е религиозно догматично и мистично движение, разпространило се в началото на 20-и век сред руските монаси от Света гора в Атон – бел. прев.) с право могат да се определят като едни от най-добрите по рода си.

Авторски (именно Авторски – с главна буква) е филмът на митрополит Иларион, посветен на съвременния живот и историята на православната църква в България. Лентата започва с покръстването по българските земи и християнското просвещение на славянските народи – единната вяра е залегнала в основата на братските отношения между българите и руснаците.

Митрополит Иларион развълнувано разказва за първите български православни манастири-скриптории, чиито руини са открити във Варна, за храма „Александър Невски“, построен от българите в София в знак на благодарност към руските войни, освободили страната от османско робство. От София пътешествието ще продължи към планината – в Рилския манастир, мястото на духовните подвизи на покровителя на България Иван (Йоан) Рилски… Между другото, неблагодарно дело е да се преразказва нещо, което не може да се преразкаже – личното съпреживяване на автора със съдбата на служителите на Българската православна църква, с нейните знаменити пастири и с техния духовен подвиг.

Остава да добавим, че филмът „Православието в България“ стана още един (и отново изключително добър) елемент от цикъла, замислен от митрополита, за историята на Православието. На екран вече бяха показани лентите, разказващи за Православието в Япония, Китай, Америка, на Британските острови…

А всички заинтересовани зрители изпращам в Youtube, където могат да видят филма на митрополит Иларион „Православието в България“.

 

Източник: Руски Дневник.