ВЦИОМ: Руските граждани продължават да подкрепят действията на РФ в Сирия след сваления Су-24М

ВЦИОМ: Руските граждани продължават да подкрепят действията на РФ в Сирия след сваления Су-24М

Публикувано от:

Независимо от последните събития и в частност, инцидентът със сваления от ВВС на Турция руски Су-24М, гражданите на Руската федерация продължават да подкрепят действията на ръководството на страната в Сирия. Това показва проучване, публикувано на 4 декември от Руския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), предаде ТАСС.

„Болшинството от гражданите днес, както и няколко дни преди инцидента, подкрепят избрания от властите курс (при последното проучване – 62 %, сред които 27 % съветват за по-активни действия в избраната насока)“, се казва в доклада на ВЦИОМ. При това се уточнява, че мъжете подкрепят тази позиция по-често от жените (73 % срещу 54 %).

Не одобряват изцяло днешните действия на ръководството на страната 27 % от анкетираните (в това число 16 % говорят за необходимостта от „забавяне на оборотите“ и 11 % считат за необходимо Русия да се откаже от участието си в сирийския конфликт).

„Инцидентът с руския военен самолет (бомбардировачът Су-24М, който бе свален от турските ВВС на 24 ноември) предизвика широк резонанс в руското общество: за случилото се е информирано абсолютното мнозинство от нашите граждани (96%)“, отбелязват още от ВЦИОМ.

Една четвърт от анкетираните (24 %) считат, че атаката на Турция срещу руския самолет може да изостри руско-турските отношения. Всеки десети (9%) счита за възможно началото на война между държавите. Участващите в проучването също така споменават и затварянето на границите (6%), повишаването на цените на дрехите и хранителните продукти (3%). В същото време 14 % от гражданите не предполагат каквито и да било значителни промени в живота на страната. Много са и тези, според които е трудно да бъдат прогнозирани последствията за Русия (43%).

Отговаряйки на въпрос „Как според вас трябва да действа Русия във връзка с действията на Турция“, 16% от участващите в анкетата посочили, че Русия следва да въведе икономически санкции, а 10 % призовават страната да даде твърд отговор, който ще се превърне в урок за всички.

Да се прекъснат всички връзки с Турция и да се затворят границите съветват 6 % от анкетираните. Изцяло подкрепят днешната политика на руското ръководство по отношение на Турция 5 %. Едва 1 % от допитаните предполагат, че руските власти трябва да игнорират случилото се и да не предприемат никакви ответни действия.

Проучването на ВЦИОМ е проведено в периода 28-28 ноември и в него са участвали 1600 души в 130 населени места в 46 руски области, краища и републики. Статистическата грешка не превишава 3,5 %.