Вулкан изхвърли пепел на височина 7 км на Камчатка

Районът на този вулкан е слабо населен, няма международни авиационни коридори

Вулканът Ключевски изхвърли стълб от пепел на височина 7 км, съобщиха руски учени от Сибирския филиал на Руската академия на науките, цитирани от nova.bg. Изригването е регистрирано в 8.14 часа местно време в понеделник сутринта.

Районът на този вулкан е слабо населен, няма международни авиационни коридори.

Поредното изригване на вулкан на полуостров Камчатка накара учените да припомнят опасността от свежата вулканична пепел. В Камчатка има 30 действащи вулкана, чиито изригвания може да бъдат съпроводени от изхвърляния на пепел.

Броят и разстоянието, на което може да бъдат отнесени облаците от пепел, зависи от мощността на изригването, както и от посоката на вятъра. В момента той духа към югоизток.

Ежегодно на полуострова в активен стадий са между 2 и 5 вулкана, а активната атмосферна дейност може да пренася облаците по територията на цяла Камчатка.

Прясната вулканична пепел може да бъде опасна, тъй като тя се състои от малки и тънки остроъгълни парченца от различни скали и вулканично стъкло. Присъствието на сяра във въздуха, както и на други корозивни елементи може да предизвика различни видове пристъпи при хората, както и отравяния на животните и водата в откритите водоизточници. Увеличава се възможността от повреди на различни механизми и апаратура.

Ключевски е най-високият действащ вулкан в Евразия. Той е висок 4750 метра. Най-близкото селище е на 30 км от него.