Втори ден на преговорите за Сирия във Виена: този път в разширен формат

След срещата в четвъртък на министерската „четворка“ от САЩ, Русия, Саудитска Арабия и Турция във Виена, днес дипломатите отново ще седнат на масата за преговори – този път в разширен формат, предаде РИА Новости.

Към разговорите за разрешаване на сирийската криза ще се присъединят няколко регионални държави, способни да дадат принос в нормализацията на ситуацията в страната. Сред тях са Египет, Иран, Ирак и Ливан. Своето участие в преговорите е потвърдил също и специалният представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура.

По думите на руския външен министър Сергей Лавров, събралата се във Виена група „е истински представителна“. По-рано Русия подчерта необходимостта от разширяване на „групата за съпровождане“ на разрешаването на сирийската криза. „В нея трябва да бъдат представени, според мен, всички постоянни членове на Съвета за сигурност, не само Русия и САЩ, и държавите от региона, както и всички ключови, не само Саудитска Арабия и Турция, но и Египет, Иран, Катар, ОАЕ и Йордания“, заяви Лавров.