Всички чакат Киев да си плати

Еропейският съюз може да поиска допълнителни количества газ от Норвегия и страни от Средиземноморието. Това ще стане в случай, ако руските енергийни доставки за ЕС бъдат съкратени или прекратени. Такава прогноза направи бившият словенски премиер Аленка Братушек и бивш кандидат за поста заместник-председател на Еврокомисията по въпросите, свързани с изграждането на енергиен съюз в Европа. Тя каза това във връзка с рисковете за транзита на руския газ, създадени от продължаващите спорове с Украйна за цената на газа и многомилиардните дългове на Киев към Москва.

Търсенето на компромис с Украйна по газовия въпрос трябва да продължи, но Киев трябва да заплати за доставеното от Русия „синьо гориво”, заяви премиерът Дмитрий Медведев на среща с министъра на енергетиката Александър Новак. Министърът оцени ситуацията с газа в Украйна като сложна и смята, че ако доставките за страната не бъдат възстановени, тя няма да е в състояние нормално да преживее зимата. След близо тримесечно прекъсване, на 26 септември се състоя поредният рунд на тристранните консултации Русия-ЕС-Украйна по газовия дълг на Киев и транзита за Европа. Тогава беше обсъден „зимният план” за периода до края на март догодина. Той предвижда до края на годината Киев за изплати 3,1 млрд. долара по сметката за погасяване на дълговете за руски газ, както и за допълнителни доставки на „Газпром” за Украйна от 5 млрд. куб. м газ, при условие на предплата на цена 385 долара за 1000 куб. м.

Следващата тристранна среща ще се състои евентуално идната седмица в Брюксел или в Берлин, съобщи министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан. Той отбеляза, че преди това Еврокомисията планира да съгласува предложенията по протокола от страна на Украйна и Русия. Преди седмица премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че ще успее да осъществи поне един от вариантите за временно уреждане на газовия спор. „Първият вариант е Стокхолмският арбитраж, където Украйна подаде основен иск и допълнителен. Той дава временно решение по делото между „Нафтогаз-Украйна” и „Газпром”. Вторият вариант е подписването на временно споразумение на основата на общата позиция на Украйна и Европейския съюз”, каза Яценюк.

в. „Русия днес – Россия сегодня“