Все повече руски туристи искат да почиват в България

Руските туристи търсят все повече почивки в България, сочат данни на Асоциацията на руските туроператори (АТОР), предаде ТАСС, цитиран от vesti.bg. Интересът за посещения у нас е нараснал след спирането на полетите до Египет.

Експерти на асоциацията са отчели търсенията в търсачката на сайта – Слетат.ру.

През ноември лидери в търсенията за оферти са били Тайланд, Индия и Виетнам. За ноември 2015 г. е отчетена положителна динамика в търсенията на почивки само в 13 от страните в Топ 30 – Тайланд, Индия, Виетнам, Обединените арабски емирства, Шри Ланка, Израел, Мексико, България, Андора, Абхазия, Австрия, Китай и Йордания, отбелязва асоциацията на туроператорите.

В сравнение с октомври от първата десетка на търсенията на руските туристи е отпаднал Кипър. Неговото място е било заето от Шри Ланка. България не е в класацията Топ 10.

Нарастване на броя на руските туристи в България догодина прогнозира и пиар директора на туристическата фирма „Тез тур“ Лариса Аханова, цитирана от интернет агенцията Лента.ру.

Според нея руските туристи, които не могат да почиват в Египет, ще се насочат предимно към Обединените арабски емирства, Кипър, Израел, Тайланд и Шри Ланка. Очаква се и ръст на посещенията в България, Гърция и Кипър, прогнозира тя.

Аханова посочва, че от 1 януари България ще свали цените за визи за руски граждани от 35 на 10 евро.

Освен това страната ни не планира да въвежда система за биометрични данни и предлага множество варианти за почивка – балнеология, екскурзионни програми, религиозен туризъм, винарски туризъм и гастрономически туризъм. Помага и фактът, че българските хотели също работят на системата „ол инклузив“, подчертава тя.