Все още няма обвинени за първите убийства на „Майдана“

Все още няма обвинени за първите убийства на „Майдана“

Публикувано от:

„Към момента, за съжаление, не сме разгадали престъпленията.“, съобщи на пресконференцията началникът на управлението на специалните разследвания на Главната прокуратура на Украйна (ГПУ) – Сергей Горбатюк, цитиран от ТАСС.

От ГПУ все още не са успели да разкрият първите убийства на Майдана в Киев, тези на Сергей Нигоян, Михаил Жизневски и Роман Сеник. По данните на следователите служителите на реда, които са заподозрени за убийствата, са били твърде далеч от активистите.

В същото време Горбатюк отбеляза, че прокуратурата „съществено е стеснила кръга от заподозрени“. „Смятаме, че ще постигнем резултати и тези убийства задължително ще бъдат разкрити“, добави той.

По думите на Горбатюк изстрелите по Нигоян, Жизневски и Сеник „са били извършени от разстояние не повече от три метра“. „Освен това, въз основа на видеозаписите, на които са запечатани убийствата, е установено, че няколко минути преди събитията служителите на закона са се намирали на не по-малко от 30-50 метра от жертвите“, отбеляза представителят на ГПУ.

В същото време, според данните на следствието, Сеник и Жизневски са били убити с куршуми, каквито се използват изключително от правоохранителните органи за спиране на превозни средства. Нигоян е бил застрелян със сачма от ловен патрон.

Активистите Сергей Нигоян и Михаил Жизневски станаха първите жертви на киевския Майдан. Те бяха убити в центъра на украинската столица на 22 януари 2014. В същия ден бе ранен Роман Сеник, който в последствие почина в болницата.