Времето в Русия не спира да изненадва

В европейската част на Русия все още не са премахнати последиците от безпрецедентния снеговалеж през април. В Далечния изток започна борбата с горските пожари, а в Сибир се готвят за откриването на големите реки. Какви изненади готви времето тази пролет на 2014?

Напомняме, че в европейската част на Русия имаше аномално топли февруари и март, които бяха заменени с априлска виелица, та именно през април в руската столица падна най-силният за последните 130 години снеговалеж. Руските метеоролози разказаха за аномалиите и прогнозите – в Сибир се наблюдава необичайно топло време. Аномална за април температура на въздуха 22 градуса, стана причина за горски пожари. Десетки хектари тайга в южната част на Сибир и Далечния изток са обхванати от огън. Излиза, че сезонът на горските пожари тази година започна месец по-рано. Ранната пролет доведе и до ранно размразяване на реките, но според експертите, в това няма нищо страшно, тъй като имаше малко сняг през зимата, и не трябва да се очаква голямо прииждане на реките. Така че, заплаха от наводнения за населените места – няма.

В европейската част на Русия нивото на реките ще бъде по-ниско, отколкото би трябвало да бъде, а още повече, в сравнение с миналата година. Сега се отделя специално внимание на положението с прииждането на реките в Далечния изток, който миналото лято пострада от най-силното за последните 100 години наводнение. Разбиването на леда на река Амур вече е започнало почти седмица по-рано от сроковете. Засега се очаква нивото на водата да остане в рамките на нормалното, но времето вече нееднократно е доказвало, колко е непредсказуемо.