“Времена и Епохи“ – живата история

Миналото лято в Москва се проведе трети пореден международен исторически фестивал “Времена и Епохи“ – 2013, той  представлява мащабна историческа реконструкция. Този път историческите възстановки бяха на периода от XIII до XVI векове. През тази година зрелището е още по-колоритно от фестивалните издания на изминалите 2 години. Третия ден на фестивала (23.06.13) събра повече публика, отколкото за целия период на фестивала през миналата година –  110 хиляди души за един ден. Това не е случайно – “Времена и Епохи“ се превръща в популярно и атрактивно събитие в Русия, то стремително се превръща в една от най-атрактивните от международен характер летни туристически атракции. “Времена и Епохи“ определено се превърна в един от най-мащабните международни фестивали и вече се счита за един от най-големите исторически фестивали в света, които се провеждат в мегаполисите на Европа, сред които са историческите възстановки на битката при Грюнвалд (Полша),  Тюксбери (Великобритания), Средновековен фестивал в Дания и др. През 2013 година московският “Времена и Епохи“ категорично влезе в първата петица за най-популярни и мащабни исторически възстановки в Европа.

19-1Времена и Епохи

Също така, фестивалът отвори врати към едни от най-романтичните исторически периоди от миналото: средновековна Русия – „Руските княжества“, Монголия – „Златната орда“ и Западна Европа – „Рицарска Европа“ през XIII – XVI векове. Трите раздела бяха разпределени на три лагера-площадки, като във всеки се демонстрираха исторически събития за данния период. “Времена и Епохи“ е като машина на времето, която буквално пренесе гостите си в епохата на Средновековието. Московчаните и хилядите гости от различни краища на Русия и света станаха свидетели на уникални исторически действия и възстановки. Почти в денонощен режим се провеждаха постановъчни битки между руски полкове, татаро-монголски орди и легиони на рицари кръстоносци. На зрителите бяха показани истински рицарски турнири, в които имаше награди, като първата се дава разбира се, на рицар събрал най-много точки. Участниците от различни държави се бориха в категориите за най-добър воин: в стрелба с лък, в бой с боздугани, най-добър рицарски лагер, най-активен боец в групов бой, най-умело владеещ оръжия и др. Всичко това се осъществи върху 7 декара от територията на парк „Коломенское“, където за зрителите бяха организирани 45 интерактивни зони – Соколин двор, Скрипторий, Средновековна медицина, Цейхгауз, Скоморошино, Монголска борба, Инквизиторска.

19-1(4)Времена и Епохи

На най-голямата площадка „Занаятчийски посад“ 60 работилници представиха традиционни видове на средновековно занаятчийство и изкуство. Бяха представени типичните древноруски занаяти и стоки. В ръцете на майсторите парчета суровина се превръщаха  в типичните древноруски предмети за бита и земеделския труд през XII-XV векове. Готовата стока в последствие се предлагаше за продан на Панаирен площад, традиционен за всеки един средновековен град. Точно както в онези времена, на панаира е пълно с клоуни и музиканти, игри и забавления, най-разнообразна стока, както и демонстрации на начините на търгуване – всичко това пренесе гостите и участниците в уникалната атмосфера на древния град.

19-1(2)Времена и Епохи

В течение на трите фестивални дни се проведоха 80 мастер класа по военно дело. На различни фестивални площадки около 15 музикални колектива осъществиха концертите си, а гостите имаха възможност да слушат истинска средновековна музика. Сред звуците на фестивала присъстваха мистериозни мелодии на далечните ханства на Златната орда. Монголските музикални колективи демонстрираха свирня на традиционни музикални инструменти и уникалното гърлено пеене.

Ако миналата година (2012) във фестивала взеха участие близо 1200 реконструктора от 13 страни, то тази година числото на участниците е два пъти по-голямо, удвои се и количеството на страните участнички. Във “Времена и Епохи“ – 2013 взеха участие 2067 реконструктори от 25 страни – от Китай и САЩ до Норвегия и Малта, а Русия е представена от представители на 35 руски града. Повечето от участниците бяха пристигнали заедно с приятелите и семействата си, които ги подкрепяха в творчеството им. Макар фестивалното време да е само три дни, многочислената маса от участници и техни близки останаха в Москва още 4-5 дни след закриването. По този начин те съчетаха“Времена и Епохи“ с допълнителни  следфестивални екскурзии в руската столица.

19-1(8)Времена и Епохи

Общо 111 исторически клуба от цял свят участваха в събитието тази година, сред тях бяха: Международно обединение “Армията на Фрундсберг“, клуб “Чеширски стрелци“ от Латвия, “MODVS VIVENDI“ от България, “Злато Буренце“ от Сърбия, “Fief et chevalerie“ от Франция, клуб на живата история от Санкт Петербург “White Company“, “Славянска дружина“ от Ростов на Дон, “Плесков-град“ от Псков, “Самуреният камък“ от Екатеринбург, “Виверици“ от Киев и много други.

На фестивала бяха акредитирани 245 журналисти и блогъри от около 182 руски федерални, регионални и международни медии – това също се превърна в рекорд на “Времена и Епохи“. Тазгодишният фестивал се озова в центъра на внимание на най-големите международни и руски туроператори. Сред гостите присъства делегация на Световната организация по туризъм към ООН, както и представители на около 20 туристически агенции, специализиращи вътрешен туризъм в Москва, а също и група от регионални туристически агенти. На фестивала присъства и руският министър на културата Владимир Медински.

19-1(7)Времена и Епохи

Специално внимание беше обърнато и на детската аудитория. Детска програма на III московски международен исторически фестивал “Времена и Епохи“ беше информативен, интерактивен и безопасен. Децата и техните родители в тазгодишния фестивал очакваха не само детски площадки, а истински зони за отдих с различни тематични игри и забавления, развлекателни и образователни програми с разказвачи. Всичко това се осъществи на добре оборудвани места за музикални и театрални постановки.

19-1(3)Времена и Епохи

История на фестивала

I издание на “Времена и Епохи“ се проведе в Москва през 2011 година, от 2 до 4 септември, а темата на фестивала е “Древна Русия през собствените си очи“.  Посветен на образуването и просвещението на древна Русия, на славните дела на първите руски князе, на славната дружина на Рюрик и Всевиждащия Олег, Святослав и Владимир, които сякаш възкръснаха във времето пред очите на зрителите. Не случайно историческите възстановки наричат “Жива история“. Тогава фестивалът бе посетен от 75 хиляди зрители.

19-1(5)Времена и Епохи

II издание на “Времена и Епохи“ се осъществи през 2012 година на 6, 7 и 8 юли, а темата на фестивала бе “Времена и епохи. Московско царство“. Той се проведе под егидата на 1612 година – 400-годишнина от края на Смутното време в Русия. Възстановка на битката за Москва стана централно и основно събитие на фестивала в чест на паметна дата в руската история – обединението на руския народ с други славянски народи в сърцето на великата държава, наречена Русия.

III издание на “Времена и Епохи“ – 2013, се проведе на  21, 22, 23 юни. Както вече споменахме темата тази година е: средновековна Русия – „Руските княжества“, Монголия – „Златната орда“ и Западна Европа – „Рицарска Европа“ през XIII – XVI векове. Фестивала посетиха повече от 220 хиляди зрители. С всяка изминала година, интересът към мероприятието от страна на международни участници и зрители нараства с по-голяма сила. Московският “Времена и Епохи“ се превръща в един от най-мащабните и внушителни исторически международни фестивали в света.

По всичко личи, че в близко бъдеще “Времена и Епохи“ ще бъде едно от най-мащабните и атрактивни туристически международни събития в света. Както бе обявено на церемонията по закриването на фестивала, темата на следващото, четвърто издание на “Времена и Епохи“, ще бъде Първата световна война. Засега обаче, точни дати за провеждане на фестивала през 2014 година са 6, 7 и 8 юни.

19-1(6)Времена и Епохи