Волосожар-Транков – суперстар!

Руските фигуристи Татяна Волосожар и Максим Транков спечелиха втория златен медал на Олимпиадата в Сочи.

Сребърни медалисти са руснаците Ксения Столбова и Фьодор Климов, а на трето място е двойката от Германия Альона Савченко и Робин Шелкови.

Златен и сребърен медал за руските състезатели във фигурното пързаляне (ФОТО)

През последните 4 години руските запалянковци свикнаха с това, че всяко излизане на леда на двойката Волосожар-Транков се съпровожда с невероятни емоции. Просто е невъзможно да ги гледаш безучастно. Всяка програма е истински спектакъл!

На 12-хилядната арена на олимпийския дворец „Айсберг”, както и се очакваше, нямаше свободно място. По време на изпълнението на волната програма под музика на рок-операта „Иисус Христос – суперзвезда” в залата замря напрегната тишина: всички като омагьосани гледаха изпълнението на сложните елементи. Но след финалния акорд арената избухна в аплодисменти.

И самите фигуристи не можаха да сдържат емоциите си. „Преодоляхме тази отговорност, всички чакаха от нас този медал” – казва Максим:

– Това бяха тежки дни, защото разбирахме, че се представяме в къщи и нямаме право да измамим надеждите. Длъжни сме да върнем на Русия „златото” сред двойките, което започвайки от 1964 година сме отстъпвали само веднъж – през 2010 във Ванкувър. Това го чакаше цялата страна.

Татяна и Максим започнаха да танцуват заедно през пролетта на 2010 година. Дебютът им беше планиран за март 2011 в Япония на световното първенство. Фигуристите дойдоха там предварително за да се аклиматизират. Но след пристигането си се оказаха в епицентъра на мощното земетресение. Поради прекъсвания във свръзката в течение на няколко часа за тях нищо не беше известно…

В резултат първенството бе пренесено в Москва и онзи турнир, според Татяна, им помогна да спечелят и Олимпиадата:

– Разбира се, че много ни помогна първото световно първенство в Москва през 2011 година. Знаехме, как да се представяме в условията на такава атмосфера, когато от теб чакат само победа. Сигурно това беше най-сложният и паметен момент в съвместната ни работа.

Засягайки плановете за в бъдеще и желанието още веднъж да станат олимпийски шампиони, фигуристите с усмивка отговарят, че ще се върнат към този въпрос малко по-късно. Сега е време да си отпочинат, казва Максим. Но те не планират да се сбогуват със спорта. И на следващата Олимпиада в Южна Корея, поне в отборните състезания, биха искали разбира се да участват.