Войските от ВКО ще разгърнат над 10 комплекса от системата за контрол на космическото пространство

През 2015 г. ще започне строителството на нови радиотехнически комплекси за контрол на космическото пространство в Московска и Калининградска област, както и в Алтайски и Приморски край. Планира се да бъдат създадени 10 такива комплекса, съобщи ТАСС, позовавайки се на изявление на представител на пресслужбата и информацията към руското министерство на отбраната по Войските от Въздушно-космическата (ВКО) отбрана Алексей Золотухин.

„През 2015 г. една от приоритетните цели за развитие на войските от ВКО ще бъде усъвършенстването на средствата от системата за контрол на космическото пространство (СККП) за повишаване на възможността за обработване на информацията за състоянието на обстановката в околоземното пространство за осигуряването на безопасността на космическата дейност на страната“, каза Золотухин.

„В близките години в редица руски региони се планира разгръщането на повече от 10 лазерно-оптични и радио-технически комплекса от ново поколение, позволяващи значително да бъде повишена информационната възможност на руската СККП, да се разшири диапазонът от контролируеми орбити и с 2-3 пъти да се понижи минималният размер на откриваните космически обекти“, подчерта Золотухин.

Руската СККП е предназначена за информационното осигуряване при решаването на задачи за предотвратяване на заплахите от космоса и в космоса, безпрепятственото разгръщане и функциониране на родните групировки от космически апарати, както и за оценка на други опасности, в частност, свързани с техногенното замърсяване на космическото пространство.