Войнишки майки и съпруги протестираха в Западна Украйна

Войнишки майки и съпруги протестираха в Западна Украйна

Публикувано от:

Съпруги и майки на войници от 128-а планинска пехотна Задкарпатска бригада блокираха вчера булеварда пред сградата на министерството на отбраната в Киев, предаде ТАСС, като се позова на местни медии.

Демонстрантките влязоха в конфликт с някои шофьори на автомобили, които искаха да преминат по булеварда. Впоследствие при жените дойде лично министърът на отбраната Степан Полторак. Представители на протестиращите бяха поканени в сградата за преговори, след което акцията им бе прекратена.

Войниците от 128-а бригада понастоящем са в източния град Дебалцеве в обкръжение на опълченците. Жените са разтревожени, че синовете и съпрузите им остават без храна, топли дрехи и боеприпаси. Самите военни се обаждат на близките си и разказват, че началството ги е изоставило и не дава никакви нареждания, освен да стоят на позициите си. С всеки изминал ден все повече украински военни доброволно се предават, за да се спасят.

„Понякога дори не им отговарят на обажданията“ разказва една от протестиращите със сълзи. Жените са разтревожени, че вероятно при такива условия, на войниците не им остава много, освен ако доброволно не се предадат на опълчението, което всъщност е единственият шанс да останат живи.

„Мъжът ми е мобилизиран от август. От 4 октомври се намира до Дебалцево. От тогава началството не ги е пуснало нито един ден отпуск, нито е имало ротация. Ние имаме 3-годишен син, който всеки ден пита, кога ще се прибере татко, а аз вече не зная какво да му отговарям…“, разказва съпругата на един от военнослужещите.

„Изключително сложно е да се свържем с тях по телефона. Последния път като се чухме, мъжът ми разказа, че вече нямат военна техника, разполагат само с автомати, а началството ги е изоставило. Нямат храна, топлина“, разказва жената.

Началникът на главното управление отдел за личен състав на въоръжените сили на Украйна Виталий Голота, изслушвайки исканията на протестиращите обеща да докладва на ръководството и да изпрати компетентен кадър, който да съобщи за всички действия по деблокирането на военните в Дебалцево. Но след час и половина никой така и не излезе при разтревожените протестиращи.

В цялата тази ситуация, украинският президент и неговите подчинени заявиха на преговорите в Минск на 12 февруари, че т. н. котел в Дебалцево не съществува. Това нещо управляващите продължават да твърдят и днес. Нараства недоволството сред украинските граждани по отношение на настоящите власти в Киев. Хората все по-малко се доверяват на президента, а все по-малко стават „патриотите“, желаещи да воюват в Източна Украйна срещу собствения си народ.

Вчера президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ, който определя режима за набиране на войници за редовна военна служба и тяхното излизане в резерва през 2015 година. Указът постановява още, че през периода април-май т.г. ще бъдат уволнени и пратени в резерва войниците, отслужили срока на редовната си военна служба.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=lQs_gp9YtnU[/embedyt]